Markedskommentar: Udsigt til fin amerikansk jobrapport trods lav vækst

Selvom de seneste nøgletal fra den amerikanske økonomi har været en omgang blandede bolsjer, så er der tegn på, at dagens arbejdsmarkedsrapport vil vise en pæn stigning i beskæftigelsen. Det er især den fortsatte fremgang i det amerikanske privatforbrug og på boligmarkedet, der taler for en fortsat fremgang i beskæftigelsen, selvom væksten i økonomien er beskeden. Sådan lyder vurderingen fra chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

 ”Indikatorerne peger på, at vi får en fin arbejdsmarkedsrapport. Antallet af ny-tilmeldte ledige ligger på et lavt niveau, og det tyder på, at der er få, der bliver fyret i amerikansk erhvervsliv. Desuden har vi set en god udvikling i privatforbruget med et stærkt bilsalg, og der er også fremgang på boligmarkedet. I fremstillingsindustrien er aktiviteten lav, men antallet af job er steget en smule, så forudsætningerne for en jobskabelse på omkring 200.000 for april er absolut til stede,” siger Henrik Henriksen.

 Mens privatforbrug og boligpriser er med til at holde dampen oppe under amerikansk økonomi, så har de seneste BNP-tal skuffet med en vækst på ca. 0,5 pct. i første kvartal. Samtidig er energivirksomhederne ramt af de lave oliepriser, ligesom den stærke dollar også har hæmmet konkurrenceevnen hos eksportvirksomhederne. Onsdag kom der nøgletal ud fra ISM (Institute for Supply Management) og den private forløber for arbejdsmarkedsrapporten, ADP rapporten, og de pegede i hver sin retning i forhold til antallet af nye job i april. 

 ”De seneste tal fra jobskabelsen i service- og fremstillingsindustrien kom bedre ud end ventet, mens ADP-rapporten var lidt svagere. Der er ikke altid en stærk sammenhæng mellem ADP-rapporten og jobrapporten, så jeg tror stadig, at vi vil få en jobrapport, som markederne kan være tilfredse med,” siger Henrik Henriksen. 

 Chefstrategen vurderer også, at den amerikanske centralbank (Fed) vil lægge særlig mærke til tegn på vækst og inflation i jobrapportens mange tal. Indtil nu er der ikke vækst og inflation nok til at hæve renten, men dagens rapport kan enten bekræfte, at amerikansk økonomi ikke er klar til en højere rente eller få en renteforhøjelse til at rykke tættere på. Henrik Henriksen regner dog grundlæggende ikke med en renteforhøjelse til juni, som er den tidligste mulighed. 

 ”Hvis vi får en jobrapport med en moderat fremgang i beskæftigelsen, men med en nogenlunde uforandret ledighed omkring de 5 pct. og moderate lønstigninger og inflation, vil det understøtte, at der ikke kommer en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i juni. Det er positivt for de finansielle markeder. Hvis vi derimod får en stærk rapport med kraftigt stigende lønninger og faldene arbejdsløshed, vil Fed få et godt incitament til at sætte renten op, og det frygter markederne,” siger chefstrategen.