Din pensionsordning hos Kommunikation og Sprog

I Kommunikation og Sprog mener vi, at det er vigtigt, at du har råd til at leve livet også efter arbejdslivet. Og vi mener, at det er vigtigt, at du og din familie er dækket økonomisk, hvis uheldet er ude i form af alvorlig sygdom, tab af erhvervsevne eller dødsfald.

Derfor har vi aftalt en pensionsordning i de overenskomster, KS indgår. Og vi har indgået en aftale med PFA, som giver dig attraktive vilkår og muligheder også selvom du ikke er omfattet af en overenskomst. En mulighed, du kan benytte, hvis du vil.

På disse sider kan du læse mere om, hvad pensionsordningerne indeholder og de yderligere tilbud, du kan benytte dig af. Benyt dig af rådgivning i PFA vedrørende dine præcise pensionsvilkår og muligheder eller kontakt KS, hvis du i øvrigt har brug for råd eller vejledning.

Indbetaling til din pensionsordning

Din pensionsordning består af en forsikringspakke og en opsparing. Her kan du se, hvor mange procent af din løn din arbejdsgiver indbetaler til din pensionsordning, og hvor mange procent du selv indbetaler:

Din ansættelse Hvor stor er den samlede indbetaling?
Ansat i staten 17,10 % (for et eventuelt rådighedsbeløb er det 12,5 %)
Ansat i en region 18,46 %
Ansat i kommune 18,63 % 
Offentligt ansatte medlemmer i Grønland 15 %*
 Ansat i DR 15,3 % eller 16,2 % afhængig af overenskomst* 

*Egen indbetaling udgør 3,7 %.

For privatansatte vil indbetalingen fremgå af den individuelle aftale for den enkelte virksomhed. Indbetalingen skal som minimum udgøre 5 % af den pensionsgivende løn.

 

Passer din pensionsordning til dine behov?

Kom godt i gang med disse 4 trin:

Investering1. Hvordan skal din opsparing investeres?

Din faglige organisation har som udgangspunkt valgt en investeringsprofil for dig. Men mennesker er forskellige og har forskellige holdninger til risiko. Derfor er det vigtigt, at du vælger den investeringsprofil, som passer til dig.

På Mit PFA kan du bruge vores investeringsguide og vælge en profil.

Læs om investering i markedsrente

Log på Mit PFA

Arv og testamente2. Er de rette sikret, når du dør?
 

Tag stilling til, hvem der skal have pengene, når du ikke er her mere.

Hvis du har indsat en begunstiget på den tidligere ordning og vil overføre den til den nye ordning, skal du udfylde en ny begunstigelseserklæring.

Læs om begunstigelse og nærmeste pårørende

Udfyld begunstigelseserklæring

Forsikring3. Passer dine forsikringer til din nuværende livssituation?

Børn, lønforhøjelse, boligskifte eller skilsmisse.

Når dit liv ændrer sig, kan det være en god idé at se på, om dine forsikringer stadig dækker dig godt nok.

På Mit PFA kan du se, hvordan vi anbefaler dig, at dine forsikringer skal justeres.

Log på Mit PFA

Gå på pension4. Vil du samle dine pensionsopsparinger?

I PFA anbefaler vi generelt, at du samler dine pensionsopsparinger ét sted. Det giver et godt overblik, og så er det nemt og ubesværet at ændre og tilpasse opsparingen, når du får brug for det.

Der er tilfælde, hvor det ikke er fordelagtigt at flytte sin opsparing.

Ring til PFA Rådgivningscenter på 70 12 50 00 og få hjælp.

Få overblik på Mit PFA

Når du har modtaget din pensionsoversigt, har du adgang til Mit PFA, hvor du bl.a. kan følge din opsparing og afkast samt planlægge din fremtidige økonomi. På Mit PFA kan du løbende få prioriterede anbefalinger til at tilpasse din pensionsordning. Anbefalingerne er markeret med rød, gul eller grøn og prioriteret ud fra, hvor meget dine forsikringsdækninger eller investeringsprofil afviger fra PFA’s anbefalinger, samt hvor vigtig anbefalingen er i forhold til din alder og livssituation.

Gå ind på Mit PFA med din smartphone, tablet eller computer. Første gang du logger på, skal du bruge dit NemID eller MitID.

Deltag i et webinar eller et gratis kursus 

Du har mulighed for at deltage i en række digitale webinarer, hvor du kan blive klogere på fx din pensionsordning, økonomi, investering, arveforhold eller pensionsplanlægning. Du bestemmer selv hvilke og hvor mange webinarer, du vil deltage i. Der er mulighed for at stille spørgsmål undervejs, og du kan efterfølgende få tilsendt alle relevante materialer. Det er gratis for kunder i PFA at deltage i et webinar, og du tilmelder på pfa.dk.

Du har også mulighed for at deltage i fysiske kurser om planlægning af din senkarriere og pensionisttilværelse.

          
 
   

Book en rådgivningssamtale

En rådgivningssamtale sikrer, at du får det fulde udbytte af din pensionsordning. Webrådgivning er fleksibel, og din ægtefælle eller partner har mulighed for at deltage. Du har brug for en computer eller tablet, og rådgivningen kan foregå helt frem til kl. 20.