Markedskommentar: ECB-plan skal kickstarte europæisk økonomi

De 19 eurolande holder vejet, mens de venter på, hvad Den Europæiske Centralbanks (ECB) formand Mario Draghi har i ærmet på det længe ventede møde i ECB i dag, torsdag.

Den Europæiske Centralbank ventes at annoncere et omfattende opkøb af obligationer, men det er usikkert, hvor stor den direkte effekt vil blive på den skrøbelige europæiske økonomi. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard, der har en fortid i ECB.

”Hvis opkøbsprogrammet skal have en effekt, skal det overbevise de finansielle markeder og investorer om, at ECB går 100 % ind i kampen mod den deflationære trend. Man regner med, at ECB og de nationale centralbanker pumper mindst 500 milliarder Euro ud i Eurozonen. Formålet er at fasttømre korte og lange renter på rekordlave niveauer i en længere periode. Samtidig viser erfaringerne fra andre store centralbankers opkøbsprogrammer, at man kan opnå en betydelig svækkelse af valutaen. En svagere euro kan sætte skub i eksport og jobskabelse i Eurozonen,” siger Rasmus Pilegaard.

Det er samtidig ved at være absolut sidste udkald for den pressede europæiske centralbank for at vise, at der stadig er grund til at have tillid til europæisk økonomi og ECB.

”ECB har efterhånden forsøgt sig med alle andre værktøjer, og den negative inflation i Eurozonen truer ECB’s mandat om prisstabilitet. Det virker i praksis som en brændende platform og tvinger centralbanken til at hoppe ud og bruge et af de sidste og mest ekstreme værktøjer. Det er positivt, at ECB bider til bolle nu, og det er vigtigt, at det kommer til at virke,” siger Rasmus Pilegaard.

Han tilføjer, at de finansielle markeder allerede har indregnet annonceringen af et opkøbsprogram, og at en skuffende og mindre ambitiøs plan kan give tilbageslag på de europæiske finansmarkeder og dermed virke stik i mod hensigten.

Centralbankerne i USA, Japan og Storbritannien har de seneste år iværksat op til flere programmer for opkøb af obligationer, lige som ECB nu forventes at gøre det i Eurozonen. Opkøbet i ECB kan udover statsobligationer omfatte opkøb af europæiske virksomheds- og realkreditobligationer. Man kan heller ikke udelukke, at ECB på et senere tidspunkt vil justere i opkøbsprogrammet for at opnå den ønskede effekt.

Det er lande i Sydeuropa som fx Spanien og Portugal, som i forvejen har høje renter på statsobligationer, der vil få mest glæde af de ventede lempelser fra ECB. Herudover vil investorerne i stigende grad blive tvunget over i mere risikofyldte papirer som aktier og kreditobligationer i jagten på afkast, og det kan give et løft til disse markeder, vurderer Rasmus Pilegaard.