Markedskommentar: Europæisk forår giver styrket håb for ECB

De seneste nøgletal viser pæne takter for den europæiske økonomi frem mod morgendagens møde i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor centralbanken forventes at løfte sløret for detaljerne i det omfattende opkøbsprogram. Det giver ekstra håb om, at ECB vil lykkes med at sparke gang i den lidt søvnige europæiske vækst, vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Der er generelt forår i luften i Europa med positive indikatorer for de europæiske økonomier og som forventet en svækkelse af Euroen på baggrund af ECB’s annoncerede opkøbsprogram af obligationer. Det betyder, at ECB’s opkøbsprogram kan få større succes. Rentemødet i morgen kommer til at handle om, hvordan centralbanken i praksis vil leve op til sit ambitiøse mål om at opkøbe obligationer for 60 mia. euro om måneden,” siger Rasmus Pilegaard.

På baggrund af de positive indikatorer forventer Rasmus Pilegaard, at ECB vil opjustere sin nye vækstprognose for eurozonens økonomi i 2015. Oliepriserne er stadig positive for væksten, Euroen er svækket og senest har eksempelvis tysk detailsalg imponeret med den kraftigste vækst siden midten af 1990’erne. 
 
Forårsblomsterne vokser dog ikke helt ind i himlen. Rasmus Pilegaard vurderer, at det kan blive en udfordring at finde et sted at placere de 8500 milliarder kroner, som ECB efter planen vil opkøbe obligationer for frem til september 2016.

”Den største udfordring bliver nok at finde tilstrækkeligt med obligationer at købe. Programmet er så stort, at ECB faktisk skal købe mere gæld, end der bliver udstedt i Europa i 2015. Det vil sige, at de skal ud og købe af eksisterende beholdninger,” siger Rasmus Pilegaard.

Han tilføjer, at nettoudstedelser af obligationer i eurozonen i år kun forventes at udgøre ca. 70 pct. af den mængde obligationer, som ECB har planlagt at købe op.

”ECB skal demonstrere, at opkøbsprogrammet er en succes og kan derfor blive tvunget til at gå aggressivt til værks i starten. På den anden side har vi nogle sælgere, der måske ikke vil af med deres obligationer, og det kan drive prisen op på obligationerne. Allerede nu er tyske obligationer så dyre, at ca. 60 pct. af de tyske statsobligationer handles til negativ rente,” konstaterer Rasmus Pilegaard og tilføjer. 

”Mange institutionelle investorer, som f.eks. pensionsselskaber, er underlagt krav til andelen af obligationer i deres beholdning, og da 20 pct. af obligationerne på det europæiske marked ligger i pensions- og forsikringsselskaber vil det forstærke denne effekt.”

ECB kommer ikke til at støvsuge det europæiske marked for de enkelte obligationer. Banken vil højst opkøbe 25 pct. af en obligationsudstedelse og maksimalt opkøbe, hvad der svarer til 33 pct. af et lands gæld. Rasmus Pilegaard forventer ikke større udsving på de europæiske aktie- og obligationsmarkeder i forbindelse med ECB-mødet torsdag. ECB’s opkøbsprogram forventes at starte i næste uge.