Stor pensionsgevinst på motionsfinte

Har du en livspension, så kan ugentlige løbeture og sunde måltider vise sig at være mange penge værd. For jo ældre du bliver, jo mere kan du ”tjene” på din livsvarige pension. Få nogle gode råd til, hvordan du får fuldt udbytte af din opsparing og dit liv som pensionist.

På livsvarige pensioner afhænger den samlede udbetaling ikke kun af, hvor meget du har sparet op, men også af, hvor gammel, du bliver. Det er fordi, mange kunder kollektivt går sammen om en aftale, hvor dem, der dør tidligt, betaler for dem, som lever længere. Bliver du ældre end gennemsnittet (PFA arbejder pt. med en gennemsnitsalder på 86 år for kvinder og 83 år for mænd), vil du derfor ende med at få mere udbetalt, end du har sparet op.  Og det er jo en god gevinst at tænke på, når du står og skal puste de 90 lys på fødselsdagskagen ud.

Et for højt BMI kan skære mange år af dit liv
Hvordan får du så et langt liv? Her er gode motions- og kostvaner afgørende. Præcis hvor meget de betyder, kan du få en fornemmelse af i denne graf, som viser sammenhængen mellem antallet af leveår og BMI'et (Body Mass Index), der angiver forholdet mellem din vægt og din højde:

BMI under 18,5 = undervægtig, BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt, BMI mellem 25-29,9 = overvægtig, BMI mellem 30-39,9 = fedme, BMI over 40 = svær fedme

Som du kan se, kan et for højt BMI skære mange år af dit liv. Det skal dog siges, at BMI’et kun er en indikator - og ikke et bevis - for, hvor sunde eller usunde, vi er. En overvægtig person, som motionerer og spiser varieret, kan sagtens være mere sund end en normalvægtig person, der aldrig får motion. Brug derfor BMI’et med omtanke og husk, at det kun er et fingerpeg.

Vil du hellere skubbe barnevognen end at blive skubbet i kørestolen?
Nu handler en god pensionisttilværelse selvfølgelig ikke kun om, hvor lang tid du lever, og hvor stor opsparing, du har. Dårlig livsstil kan resultere i mange skranteår, og hvis man lever en inaktiv tilværelse med overvægt, så kan 5-10 år med langvarig belastende sygdom være en konsekvens:

 LeveårRisiko for sygdomLeveår uden sygdom
Aktiv med normalvægt

86 år for kvinder
83 år for mænd

Normal risikoNormal antal år uden langvarig belastende sygdom
Inaktiv med overvægtForkortes med 2-10 år

Risiko for type 2-diabetes er 5-10 gange større

Risiko for hjerte-kar-sygdomme og slagstilfælde 2-3 gange større

Svært overvægtige kan få 5-10 år med langvarig belastende sygdom

En dagligdag med motion og sund kost fører derfor ikke bare til et længere liv, men også til et bedre liv. Du kan her se nogle af de motions- og kostråd, som sundhedsstyrelsen er kommet med, og som PFA også tager udgangspunkt i, når vi vejleder virksomheder om forebyggelse. Og så er det jo op til dig, om du vil sigte efter at skubbe børnebørnene i barnevognen eller selv at blive skubbet rundt i kørestolen…

  • Motion:
    Rør dig minimum 30 minutter om dagen (fx gang eller cykling som transport) og dyrk motion med høj aktivitet (hvor du er forpustet) to gange om ugen á mindst 20 minutter. Minimér stillesiddende adfærd på arbejdet og i hjemmet.
  • Kost:
    Spis frugt og grønt hver dag – seks stykker om dagen. Spis fuldkorn samt pasta, ris eller kartofler hver dag. Spis varieret, så du får mad fra alle fødevaregrupper.

Kilder: Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark, 2006. Statens Institut for folkesundhed.
Folkesundhedsrapporten, Danmark 2007. Statens Institut for folkesundhed. Sørensen, Horsted og Andersen, Syddansk Universitet 2005 og Folkesundhedsrapporten, Danmark 2007.