Markedskommentar: Stigende renter kan give turbulens på aktiemarkederne

Investorer over hele verden har øjnene rettet mod FOMC-mødet i Den amerikanske centralbank (Fed), hvor banken ventes at give nogle indikationer på, hvornår der kommer en renteforhøjelse. Renteforhøjelser kan give nogle dyk på aktiemarkederne, men derefter plejer aktierne at stige igen. Det er derfor ikke entydigt dårligt for aktieinvestorerne, fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Man ser ofte en korrektion i aktiemarkedet i månederne omkring den første renteforhøjelse, men efterfølgende løfter aktierne sig typisk igen, fordi renteforhøjelsen ofte går hånd i hånd med gode vækstdata, et bedre jobmarked og stigende forbrug,” siger Henrik Henriksen.

Han uddyber, at udviklingen kan gå begge veje afhængig af de nøgletal og data, der kommer fra den amerikanske økonomi i de kommende måneder. Når den første renteforhøjelse kommer, er det også første håndfaste varsel om, at aktieopturen har en udløbsdato. Der går i gennemsnit to år fra den første renteforhøjelse til at aktierne topper, hvis man skal tro de historiske erfaringer siden 70’erne, fortæller Henrik Henriksen.

”Det, der taler for at aktieopturen fortsætter endnu længere, er, at Fed sandsynligvis vil gå meget lempeligt til værks med få og små renteforhøjelser. Desuden har resten af verdens centralbanker stadig foden på speederen og fører en lempelig pengepolitik. Det, der omvendt kunne tale for, at aktiemarkederne taber pusten hurtigere end normalt, er, at renteforhøjelsen kommer relativt sent inde i det økonomiske opsving,” siger chefstrategen.

Nyt forhold mellem obligationer og aktier

Han tilføjer, at det typisk er de konjunkturafhængige aktier, der reagerer mest positivt på en renteforhøjelse, mens aktier i mere stabile sektorer har det vanskeligere. Forholdet mellem aktier og obligationer har for øvrigt ændret sig de seneste årtier, påpeger Henrik Henriksen.

”Siden 00’erne har det været sådan, at når der kom gode nyheder fra økonomien, så har det presset obligationerne ned og aktierne op. Det er en omvendt korrelation i forhold til 1980’erne og 1990’erne, hvor man tjente penge på aktier, når man tjente penge på obligationer. I indeværende årti og i 00’erne har man frygtet mangel på vækst. Derfor har det været skidt for obligationer og godt for aktier, når der kom væksttegn. Den tendens, tror jeg vil fortsætte et stykke tid endnu,” lyder det fra chefstrategen. 

Henrik Henriksen forventer, at de første rentestigninger fra den amerikanske centralbank kommer til september. Han vurderer samtidig, at de lange renter allerede i et vist omfang har indregnet, at Fed hæver den amerikanske rente senere på året. i Danmark og Europa kan der komme et yderligere løft i obligationsrenterne som følge af Fed’s forventede renteforhøjelse.