Historisk lempelig pengepolitik på verdensplan

I januar tog Den Europæiske Centralbank (ECB) det hidtil største våben i brug i kampen for at genrejse Europas økonomi. Centralbankchef Mario Draghi satte gang i et opkøbsprogram, hvor ECB frem til september 2016 vil opkøbe obligationer for 8000 mia. kr.

Det skal pumpe penge ud i den trængte europæiske økonomi for igen at få sat gang i hjulene. Dermed følger den europæiske central i hælene på USA, der tidligere har haft et lignende program.

”Programmet er mere omfattende end ventet både i omfang og varighed, og Mario Draghi signalerede, at ECB vil fortsætte sine obligationskøb også efter september 2016, medmindre der er udsigt til, at inflationen meningsfuldt er på vej op mod målet på 2 pct. Dermed er der spændt et sikkerhedsnet ud under de finansielle markeder i Europa,” siger Henrik Henriksen.

Initiativet fra ECB markerer, at den ekstremt lempelige globale pengepolitik fortsætter - nu anført af ECB. Centralbankernes balancer er siden finanskrisen fordoblet i forhold til landenes bruttonationalprodukt, og intet tyder på, at det er slut med at bruge den medicin.

”Centralbankernes balancer er vokset de seneste 21 måneder i træk. De seneste måneder har en række centralbanker lempet pengepolitikken herunder i eurozonen, Rusland, Indien, Kina, Tyrkiet, Schweiz, Danmark, Australien og senest Kina. Og i den engelske centralbank er fortalerne for en stramning af pengepolitikken forsvundet,” siger chefstrategen.

Stemningsskifte i USA
Det store spørgsmål er nu, om der også er et stemningsskifte på vej i USA. Den Amerikanske Centralbank (Fed) har tidligere signaleret, at man ville begynde at stramme pengepolitikken og hæve renten i løbet af sommeren. Men det ifølge Henrik Henriksen er det mere og mere sandsynligt, at den plan skrider.

”Dollarkursen er steget kraftigt, og det vil lægge en dæmper på væksten i USA. I resten af verden lemper centralbankerne pengepolitikken, og det kan blive endnu dyrere på dollarfronten for amerikanerne at holde fast i planen om at hæve renten,” siger han.

Derfor er der udsigt til at den historisk lempelige pengepolitik vil fortsætte i den kommende tid – også i USA.

”Fed har gang på gang signaleret, at man hellere vil komme for sent end for tidligt med en stramning af pengepolitikken,” slutter Henrik Henriksen.