Markedskommentar: Humørsygt aktiemarked kræver is i maven

Investorerne må vænne sig til store udsving i de globale aktiemarkeder. Det mener seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard, der forudser flere udsving på markederne i den kommende tid. Han mener dog stadig, at aktier er en god langsigtet investering.

”Vi må vænne os til store udsving, så det handler om at have lidt is i maven. Vi har haft en lang periode, hvor kurserne er steget meget. Det har gjort mange investorer nervøse for, om aktierne er blevet for dyre, så når det først går lidt ned, er der mange, der bliver urolige og skynder sig at trykke på knappen og sælge. Så får man de her ret voldsomme bevægelser, hvor folk hurtigt går ind og ud af markedet,” siger Rasmus Pilegaard

Det kan bl.a. ses på det såkaldte VIX-indeks, der måler frygten blandt de amerikanske investorer. I mandags ramte det et rekordhøjt niveau på over 40. Også på det danske marked kan nervøsiteten spores. Mandag faldt det danske C20 Cap-indeks med 4,65 pct., før det i går slog igen med en stigning på 3,82 pct. I dag er det dog igen de røde tal, der præger de danske aktier.

Ser man på de vigtigste nøgletal fra verdens største økonomier, er der dog ikke grund til panik.

”Vi fik i går nogle positive nøgletal fra både tysk og amerikansk økonomi, og ser vi på realøkonomiske realiteter generelt er der ikke noget, der tyder på, at vi står overfor et større kollaps. De finansielle markeder bevæger sig ofte hurtigere end de realøkonomiske indikatorer, men der er også mange falske signaler,” siger Rasmus Pilegaard og minder om en lignende situation fra efteråret 2014.

”Vi så noget lignende i oktober sidste år, hvor vi også fik nogle kraftige kursfald, men hvor markederne også rettede sig hurtigt op igen, fordi der ikke var makroøkonomisk belæg for, at kurserne skulle ned,” siger han.

Derfor mener seniorstrategen også fortsat, at det giver god mening at investere i aktier som langsigtet investor.

”Vi går ud fra, at der stadig er mest at hente i aktiemarkederne i den kommende tid. Renterne er meget lave, så der er ikke meget at hente i obligationer. Fremadrettet bliver det afgørende om den globale økonomi tager endnu et nøk opad og fortsætter de positive takter fra de seneste måneder. I så fald vil det afspejle sig positivt i aktiekurserne,” forklarer Rasmus Pilegaard.