Markedskommentar: Lys forude efter aktiekrise

August har indtil nu været en dårlig måned for globale aktier, men der er tegn på, at der er fremgang i økonomien i store dele af verden, og at det globale aktiemarked derfor samlet kommer positivt ud af året. Det vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Der er overordnet optimistiske tegn for økonomierne i den vestlige verden. Europæisk økonomi er i bedre form end længe. De seneste tal, der er kommet fra Europa, har været positive, og det vil afspejle sig i aktiemarkederne. I USA ser det også pænt ud. Amerikanerne har for længe siden vristet sig fri af finanskrisen, og væksttallene er rimelige. Heller ikke i verdens tredjestørste økonomi, Japan, ser man rigtige svaghedstegn,” siger Henrik Henriksen.

Han understreger, at fremgangen i europæisk økonomi sker fra et lavt udgangspunkt.

Verden er stadig afhængig af Kina

Selvom der er tegn på fremgang, er det stadig afgørende, at de kinesiske aktiemarkeder og den kinesiske økonomi kommer op i gear igen. Kina står nemlig for mellem en fjerdedel og en tredjedel af den globale vækst og er sammen med emerging markets økonomierne en stor drivkraft for økonomisk fremgang i resten af verden.

De seneste uger har de kinesiske myndigheder forsøgt at lægge en bund under den kraftige aktienedtur ved at sænke kravene til bankernes reserver, sænke renten og gøre det lettere for de statslige pensionsselskaber at købe aktier. Det kan være med til at stabilisere markederne, men det kan ikke stå alene, vurderer Henrik Henriksen. 

”De tiltag, som kineserne har iværksat, er som udgangspunkt positive for markederne. De seneste dage har vi set en vis stabilisering af de internationale aktiemarkeder, men hvis stabiliseringen skal vare ved, tror jeg, at de internationale investorer vil se konstruktive nøgletal fra Kina og at de indenlandske kinesiske aktier stabiliserer sig. Det kan meget vel tage et stykke tid,” siger chefstrategen.

De kinesiske aktier faldt med 40 pct. i løbet af aktiekrisen. Det medførte tab på mellem 10 og 14 pct. på de globale aktiemarkeder. Selvom det værste forhåbentlig er overstået i denne omgang, så peger Henrik Henriksen på, at der stadig er nogle usikkerhedsmomenter omkring Kina.

”Investorerne føler, at den kinesiske økonomi og det kinesiske aktiemarked er en black box. Lige meget, om man er optimist eller pessimist, så er det kinesiske aktiemarked mindre gennemskueligt end de fleste andre aktiemarkeder, og generelt har investorerne ikke stor tillid til data fra Kina. Det er et ømt punkt, men jeg tror, at de værste korrektioner er overstået i denne omgang,” slutter Henrik Henriksen.