Markedskommentar: Catalansk valg kan skabe nye spændinger i spansk økonomi

Hvis et flertal af de catalanske vælgere ved søndagens regionale valg stemmer på partier, der ønsker at løsrive Catalonien fra Spanien, vil det skabe ny usikkerhed om Spaniens økonomi. Det kan ramme investeringsmarkederne i det sydeuropæiske land. Det fortæller seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Hvis der er noget, investorer ikke kan lide, når man laver langsigtede investeringer, så er det politisk usikkerhed. Hvis vi kommer gennem valget i weekenden med en catalansk ledelse, der begynder at arbejde mere aggressivt for løsrivelse, så er det en politisk scene i Spanien og især Catalonien, hvor usikkerheden er øget ganske betragteligt,” siger Rasmus Pilegaard.

I meningsmålingerne er der næsten dødt løb mellem de partier, der ønsker en folkeafstemning om en løsrivelse fra Spanien - anført af lederen af den regionale regering i Catalonien, Athur Mas - og de partier, der ønsker en mere moderat tilgang til spørgsmålet om øget selvstyre.

Rasmus Pilegaard mener, at en løsrivelse vil være omkostningstung for Catalonien, men det vil også koste på kistebunden i Spanien.

”Catalonien udgør omkring en femtedel af den spanske økonomi, og det er et af de centre i Spanien, der bidrager positivt til de spanske statsfinanser. Så det vil have en direkte effekt på pengekassen i Spanien, hvis Catalonien i sidste ende løsriver sig,” siger han.

Derfor kan catalansk selvstændighed medvirke til at bremse den kraftige økonomiske fremgang, som ellers har kendetegnet Spanien de seneste år.

”Spansk økonomi er et af de lysende punkter i Europa med vækstrater på over 3 pct., og det er en af de økonomier, der skaber flest arbejdspladser. Men en stigning i den politiske usikkerhed vil bestemt ikke gavne den fremadrettede vækst,” siger seniorstrategen.

I sidste ende kan det blive dyrt for investorer med spanske værdipapirer.

”Især, hvis man er obligationsinvestor, kan det få betydning fremadrettet. Der kommer en øget politisk usikkerhed og ny usikkerhed om statens indtægter. Det kan betyde en forhøjet risikopræmie på spanske obligationer,” siger Rasmus Pilegaard.