Markedskommentar: Skuffende detailsalg river tæppet væk under renteforhøjelse

De amerikanske forbrugere holder i stigende grad pengene i lommen. Det viser onsdagens tal for det amerikanske detailsalg. På flere områder skuffer nøgletallet. Bl.a. er forbruget kun steget med 0,1 %. siden sidste måned. Det fortæller seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Detailsalget vokser i et noget lavere tempo, end det vi så sidste år. Tallene er skuffende, og vi ser også en nedjustering på tallene for sidste måned. Faldende benzinpriser kan forklare noget af svagheden, men samtidig er der ikke tegn på, at amerikanerne bruger besparelsen fra benzinen til at købe andre varer. Overordnet set ligger det her tal sig i slipstrømmen af en række af nøgletal fra USA, der rammer under forventningerne,” siger Rasmus Pilegaard.

Det skuffende detailsalg er endnu et tegn på, at det bliver vanskeligt for Den amerikanske centralbank (Fed) at hæve renten i år, som centralbanken ellers har ønsket.

”Den amerikanske centralbank står i en noget prekær situation. Fed har tydeligt signaleret, at man vurderer, at økonomien er robust nok til at hæve renten fra de seneste seks års kriserenter på omkring 0 %. Det er dog vanskeligt at føre ud i livet, når centrale dele af økonomien viser tydelige svaghedstegn,” forklarer Rasmus Pilegaard.

Ved det seneste rentemøde udtalte centralbankchef Janet Yellen, at man stadig forventede at hæve renten i 2015, men at den forhøjede usikkerhed om situationen i udviklingslandene og den kraftige aktiekorrektion i august var medvirkende faktorer til at vente lidt endnu. Siden da er situationen kun forværret.

”Siden det møde har dels fremstillingssektoren vist nye tegn på svaghed, og der er sket en tydelig opbremsning i antallet af nye beskæftigede på arbejdsmarkedet. Hertil kommer, at onsdagens nøgletal for detailsalget i september lå noget lavere end forventet, og det viser, at forbruget vokser i et lidt langsommere tempo end sidste år.  Så længe Fed’s pengepolitik er en nøje afvejning af fordele og ulemper ved at hæve renterne, er beslutningen sårbar over for nøgletal, der viser tegn på svaghed,” siger Rasmus Pilegaard.

Derfor forventer han ikke umiddelbart, at man vil se en amerikansk renteforhøjelse på denne side af nytåret.

”Inflationen og lønpresset i USA er stadig minimalt set i lyset af den lave arbejdsløshed på 5,2 %. Det kan nemt ende med at blive dråben, der får Fed til at vente til starten af 2016 med at hæve renten,” slutter Rasmus Pilegaard.