Få en time ekstra til pensionen

Den 25. oktober skal urene stilles til vintertid, og du får derfor en ekstra time. I den forbindelse markerer PFA Pension sammen med resten af pensionsbranchen Pensionsdagen, hvor vi holder ekstraordinært søndagsåbent i rådgivningen. Så kan du bruge lidt af den ekstra tid til at få styr på din pension. Du kan ringe til os på tlf. 70 12 50 00 fra kl. 11-14.

PFA vil gerne sammen med resten af pensionsbranchen markere, at der den 25. oktober er 25 timer i døgnet. Derfor giver vi dig mulighed for at få hjælp til en af de ting, du måske ikke når i hverdagen. PFA’s rådgivere dropper nemlig søndagsbrunchen og gåturen med familien for at stå klar ved telefonerne, hvis du vil bruge lidt af den ekstra tid på at tale om din pension.

Få et samlet overblik over alle dine pensioner

Pensionsdagen markeres hvert år den sidste søndag i oktober. PFA’s Rådgivningscenter har i den anledning ekstraordinært åbent mellem kl. 11 og 14 den 25. oktober.

For selvom uret skal stilles tilbage, kan det godt være tid til at kigge frem. Forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum peger på, at Pensionsdagen kan være en god anledning til at tjekke op på, om din fremtid er planlagt, som du gerne vil have den.

”Mange har en travl hverdag, så den her mulighed falder på et tørt sted. I hverdagen kan det være fristende at udskyde det, der måske ikke umiddelbart presser sig på, men som på langt sigt er ret afgørende. Jeg foreslår, at du den 25. oktober sætter dig ned, trækker vejret dybt, og mærker efter hvordan du egentlig gerne vil leve, når du forlader arbejdsmarkedet,” siger forbrugerøkonomen.

Han tilføjer, at enhver god plan starter med at finde ud af, hvad man har lyst til og behov for.

Kig ind i fremtiden

På pensionsdagen.dk kan du få overblik over dine nuværende ordninger på tværs af alle pensionsselskaber, og i PFA kan du altid få hjælp til at kigge ind i din fremtid som pensionist. Med planlægningsværktøjerne på mitpfa.dk kan du nemt logge ind og se din pension, hvor meget du sparer op, og hvad du kan forvente at leve for som pensionist. Du kan naturligvis også ringe til rådgivningscenteret på 70 12 50 00 på alle hverdage - og søndag den 25. oktober.

Carsten Holdum forklarer, at danskerne i gennemsnit er dygtige til at spare op. Men om netop din opsparing er stor nok afhænger af, hvad du vil i din alderdom.

”Det vigtigste er helt grundlæggende at få tjekket, om du sparer nok op. Dernæst kan du overveje, hvad det er for en plan, du vil lægge for dig selv. Hvilke økonomiske muligheder har du i dit otium, hvis du fortsætter med at gøre, som du gør nu. Og matcher det den fremtid, du gerne vil have? Er du på vej til den, eller er du ikke?” siger Carsten Holdum og fortsætter:

”Hvis du allerede er på rette vej, så husk at rose dig selv, og vent så gerne et par år med at tjekke pensionen igen, medmindre der sker større forandringer i dit liv.”

Han anbefaler at bruge PFA’s såkaldte Pensionstal, som viser, om du sparer nok op med ét simpelt tal. Nemmere kan det ikke blive. Derudover kan du med Pensionsplanen mere detaljeret simulere din fremtid som pensionist. Begge værktøjer findes på mitpfa.dk. Nedenunder kan du se PFA’s gode råd til, hvad den ekstra (pensions)time kan bruges til. Det er lettere, end man skulle tro.

Se din pensionsordning, dine nøgletal og PFA's anbefalinger på Mit PFA

Fem gode råd til fremtiden

Vi er alle interesserede i fremtiden, for det er jo der, vi skal tilbringe resten af vores liv. Forbrugerøkonom Carsten Holdum giver dig her fem gode tips til at fremtidssikre din pension og dine forsikringer på Pensionsdagen.

1. Afklar din fremtid: Spørg dig selv, hvad du godt kunne have lyst til, når du tager hul på den tredje alder. Er der stadig ting, du drømmer om at prøve eller gøre, og som du gerne vil have råd til, når du går på pension? Hvor og hvordan vil du bo og skal der være lidt ekstra på kistebunden til nogle gode ferierejser med børnebørnene? Skal der være råd til et sommerhus i syden, hvor du kan søge ly i de koldeste vintermåneder eller er ønsket snarere en stødpude til uforudsete udgifter?

2. Læg en plan: Når du har gjort ovenstående op med dig selv, kan du fx tage Pensionsplanen på mitpfa.dk. Det er et værktøj, hvor du kan se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt som pensionist, hvis du fx går lidt før eller lidt senere på pension eller vælger at hæve eller sænke din indbetaling til din pensionsordning. Du har også mulighed for at se, hvordan dine penge kan udbetales.  Pensionsplanen kan hente data fra Pensionsinfo, hvis du giver tilladelse. Så har du alle dine ordninger (hvis du har flere) samlet i ét overblik.

3. Hav dine basisforsikringer på plads: Du skal beskytte dig selv, din arbejdsevne og din familiesituation. Sørg for, at dine sygdomsforsikringer og dækning ved tab af erhvervsevne er passende i forhold til din løn og dine familieforhold. Din arbejdsevne er dit største aktiv, så din forsikring ved tab af erhvervsevne er ret vigtig. Ligeså kan et kortere eller længere sygdomsforløb skabe ekstra bekymringer, hvis økonomien ikke er på plads.

4. Husk begunstigelse ved død: Livsforsikring er ikke det rareste emne, men en gang i mellem er det godt at se på, hvem der får pengene, hvis du dør, mens du er erhvervsaktiv. Skal din arv fordeles til de nærmeste familiemedlemmer eller skal nogle begunstiges særligt? Det er ekstra vigtigt, hvis du har børn og/eller sammenbragte børn.

5. Afklar din risiko: Alle med en PFA pensionsordning i markedsrente, PFA Plus, kan nemt regulere deres risikoprofil. Tjek, hvordan dine penge er investeret, og om blandingen af aktier, obligationer og alternative investeringer i din opsparing svarer til dit behov for afkast målt op mod risiko. Det bør være afstemt efter, hvor megen økonomisk risiko du tager på andre områder i dit liv – eksempelvis dit boliglån.