Forsikring: Undgå glatis på skiferien

Vinterferien står for døren, og det betyder for nogle, at turen går mod de koldere himmelstrøg for at stå på ski. Det kan være sjovt at drøne rundt på pisterne, men har du styr på formen og forsikringen, hvis et uheld eller en skade sætter en stopper for fornøjelserne i sneen? Få her nogle gode råd fra træningsekspert Mads Andreasen og chef for Sundhed & Skade i PFA Rasmus Ruby-Johansen.

Hvert år pakker mellem 400.000 og 500.000 danskere det lange undertøj og solbrillerne for at tage på skiferie. Selvom det er velkendt, at den populære folkesport indebærer en vis risiko, så står den gnidrede tekst på forsikringspolicen ikke altid øverst på dagsordenen, når turen går til bakker og bjerge med de lange brædder under fødderne.

Flere knæskader i populær skiferieperiode

Men det er en fordel at have styr på forsikringsdækningen, når du er i de snedækkede landskaber. For når skisæsonen er på sit højeste, registrerer PFA en markant stigning i antallet af knæskader på PFA Helbredssikring. I årets første kvartal er der generelt 25 pct. flere anmeldte knæskader end resten af året. SOS International, der håndterer rejseforsikringsskader, registrerede i sæsonen 2014/2015 1566 skiskader blandt danskere.  

Hvis du er kunde i PFA, har du sandsynligvis en helbredssikring som en del af din ordning. Den dækker forundersøgelse og behandling af sygdomme, men ikke en akut skade - hverken på ferien eller hjemme. Og så kan det godt være op ad bakke, hvis du ikke har en rejseforsikring.

”Akutte skader er ikke dækket af helbredssikringen, så hvis du kommer galt afsted på skiferien, skal du være opmærksom på, at din helbredssikring ikke dækker indlæggelse og behandling på et hospital eller en skadestue. Her er det vigtigt, at du har tegnet en rejseforsikring og har dit EU-sygesikringskort med,” siger Rasmus Ruby-Johansen, som er chef for Sundhed & Skade i PFA.

PFA kan hjælpe efter ferien

Udover de akutte skader kan mange timer med ski under fødderne føre til en række overbelastningsskader eller andre problemer, som du måske først opdager, efter du er kommet hjem.  For eksempel er der blandt PFA’s kunder hele 63 pct. flere, der får behov for genoptræning af knæ i årets første tre måneder sammenlignet med resten af året.

I de tilfælde vil PFA normalt kunne hjælpe dig, hvis du har fået en henvisning fra din læge. Med henvisningen i hånden kan du kontakte PFA, som typisk kan hjælpe med fysioterapi eller genoptræning alt afhængig af skadens karakter.

”Hvis du efter hjemkomsten fx har ondt i knæet eller i ryggen efter et styrt, så opfordrer vi til, at du kontakter PFA Sundhedscenter,” siger Rasmus Ruby-Johansen og understreger, at der i sjældne tilfælde kan være nogle yderområder, hvor PFA ikke kan tilbyde dækning.

Du kan hjælpe dig selv før ferien

Det er vigtigt at være i god fysisk form til de mange timers hård motion, som man får hver dag på en skiferie. Mange danskere kommer til skade på skiferien hvert år, men mindst halvdelen af skaderne kan formentligt forebygges eller på anden måde undgås. Det forklarer PFA’s eksterne træningsekspert Mads Andreasen, der er Cand. Scient. i idræt og sundhed og indehaver af SUND.dk.
 
”Når du står på ski, bliver din krop sat på arbejde på mange forskellige måder. Du har brug for din muskelstyrke, udholdenhed og din koordinations- og balanceevne. Inden du skal afsted, bør du derfor lave nogle øvelser, som styrker og støtter op om de mest udsatte områder. Det er dine knæ, lår, balder, mave og din lænderyg-muskulatur. Hvis du ikke er i en fornuftig form, bliver du ofte træt efter et par dages skikørsel eller sidst på eftermiddagen, og din risiko for skader vil være højere,” siger Mads Andreasen.
 
Han forklarer, at det alt efter din grundform tager mellem to og tre måneder at træne sig op til en skitur.

Få flere gode råd til træning af bl.a. dine ben med PFA’s sundheds-app.

Fakta: Undgå skader når du er afsted:

1.    Husk at varme op hver dag, inden du begynder at stå på ski
2.    Test at dine skibindinger ikke er for stramme, så du lettere kan få skiene af ved et uheld
3.    Stræk ud både før og efter din træning hver dag
4.    Husk at holde pauser, når du begynder at blive træt
5.    ’Afterski’ er ofte en del af en skiferie. Men husk at sove nok om natten, det giver dig en hurtigere reaktionsevne og en bedre dømmekraft.

Fakta: Sådan er du dækket

1. PFA Helbredssikring giver mulighed for at du fx kan komme til forundersøgelse, efterbehandling- og kontrol på hospitaler, klinikker og hos speciallæger, hvis du bliver syg eller får en skade. Du skal i alle tilfælde kontakte din egen læge for at få en henvisning.

2. Helbredssikringen dækker ikke akutte indlæggelser på sygehuse og skadestuer - hverken i Danmark eller udlandet. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have en rejseforsikring, som dækker dig på rejsen. Både hospitalsophold og hjemtransport i udlandet kan være meget dyrt.

3. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun inden for Europa og i et begrænset omfang, fx dækker det ikke hjemtransport. 

4. Tjek grundigt, hvordan din rejseforsikring dækker. Nogle rejseforsikringer dækker nemlig ikke skiskader, da det betragtes som ekstremsport og derfor kræver en tillægsdækning.

Fakta: Flere knæskader i skisæsonen 

1. Med ca. 6000 skader pr. år er knæskader den anden-hyppigste anmeldte skadestype hos kunder med helbredssikring i PFA.

2. Knæskader står for lidt mere end 10 pct. af alle anmeldte skader.

3. I første kvartal (skisæsonen) er der generelt set 25 pct. flere anmeldte knæskader sammenlignet med gennemsnittet for resten af året.

4. I samme periode er der 63 pct. flere genoptræninger af knæ end gennemsnittet for resten af året.

5. Generelt for knæskader gælder, at aldersgruppen 40-49 år står for den største andel af de anmeldte skader (39 pct.**). 

6. Også hos Falck Global Assistance var der sidste år flest knæskader blandt det samlede antal skader i skisæsonen (uge 6,7 og 8). På andenpladsen kommer benskader (frakturer). 

7. Godt en tredjedel (33 %) af det samlede antal skiskader hos Falck Global Assistance blev i 2015 hjemtransporteret.

Der er ikke nogen kønsmæssig forskel på fordelingen af knæskader, når der tages højde for bestanden i PFA.
**Dette gælder omkring knæskader registreret hos PFA de seneste to år, og altså ikke nødvendigvis for vintersportsskader i første kvartal.

Kilder: PFA, Mads Andreasen, SOS International, Falck Global Assistance, Gouda Rejseforsikring.