Derfor skal du slå koldt vand i blodet, når kurserne falder

De finansielle markeder har fået en usædvanlig hård start i 2016. Fx er de store danske aktier faldet med 12 pct. Det gør ondt. Og hvad skal man egentlig gøre selv?

Faktisk ikke så meget. For det bedste råd i turbulente tider er altid at huske på, at pensionsopsparing er en langsigtet opsparing. Der vil være gode tider og dårlige tider. Al erfaring viser, at man i længden får mest ud af det, hvis man kører med det lange lys på og vælger den korrekte investeringsprofil fra starten – og holder fast i den. Vælger man fx at se udviklingen på de store danske aktier over 12 måneder, så er billedet pludselig helt anderledes positivt. Her har afkastet være på +8 pct.

Erfarne investeringseksperter plejer din pensionsordning

Hos PFA bliver din pensionsordning plejet af erfarne investeringseksperter, som med stort omhu sikrer dig både risikospredning og styrer dig bedst muligt gennem det urolige farvand. Samtidig er det værd at huske, at PFA automatisk nedsætter din investeringsrisiko i takt med, at du nærmer dig pensionsalderen. Så derfor behøver man som regel ikke selv at gøre noget.

Se altid dit afkast over en længere periode

Du vil opleve, at dit afkast for 2016 er negativt. Men hvis du tjekker, hvad dit afkast har været, hvis du kigger et eller flere år tilbage, vil du bedre opleve den samlede effekt af langsigtet investering. Du kan se dit afkast 1 og 3 år tilbage på mitpfa.dk. 

Den rette investeringsprofil

Det er i turbulente tider, at man fuldt ud mærker, hvad det vil sige at tage risiko. Da investering i aktier oftest giver det bedste afkast på langt sigt, er hovedreglen, at man skal tage det lange lys på og være tro overfor den investeringsprofil, man har valgt. Det er nemlig sjældent en god idé at skifte til en investeringsprofil med lavere risiko i dårlige tider, da det vil svare til at sælge på bunden.

Men man skal også kunne sove roligt om natten, så hvis du vitterlig tænker, at din investeringsprofil er for høj og tabene for store, så er spørgsmålet, hvad du skal gøre ved det. Svaret afhænger i høj grad af din alder og dine behov. Er du fx tæt på pensionen, har du fået solide gevinster de senere år, og har du rent faktisk en fin opsparing, så kan det godt være den rigtige løsning for dig at vælge en lavere risiko og få større sikkerhed og tryghed.

Tjek evt. din investeringsprofil ved at tage investeringsguiden på mitpfa.dk. Herefter kan det være en god ide at få talt det igennem med din pensionsrådgiver, inden du gør noget.