Indkøbschef investerer med PFA

Per Borup sammenligner med jævne mellemrum sine forretninger i PFA med konkurrenterne for at se, om han fortsat får nok for pengene og den rette rådgivning.

PFA kan ikke blot hjælpe dig med din pensionsopsparing, men også med at investere din øvrige formue. Og har du penge tilovers på bankbogen, kan det være en rigtig god idé, da renterne i øjeblikket er historisk lave. Hør indkøbschef Per Borup fortælle om sine erfaringer med PFA’s helhedsrådgivning og formueforvaltning.

Omkostninger, afkast og tillid. Det er det, der betyder noget for 41-årige Per Borup fra Støvring ved Aalborg.

Til daglig er han ’Senior Category Manager’ i Dansk Supermarked, hvor han står for indkøb af elektronik til Bilka, Netto og Føtex. Fra sit job som indkøbschef er han vant til at skelne mellem gode og dårlige tilbud, og han ved, hvilket produkt han vil have. Det gælder også, når det kommer til pension og hans øvrige opsparing.

Lige som ca. 1 mio. andre danskere har han en pensionsaftale med PFA Pension. Men derudover har han også valgt at investere noget af sin øvrige opsparing gennem PFA’s bank, PFA Bank.

”Jeg har haft min pensionsordning i PFA i 8-10 år, og der har jeg fået et godt afkast og nogle konkurrencedygtige omkostninger. Derfor har jeg tillid til, at PFA også kan tage sig af min opsparing i frie midler på en god måde. Jeg vurderer, at PFA kan gøre det bedst, men jeg er troløs i forhold til selskaber. Hvis jeg havde en fornemmelse af, at andre kunne gøre det billigere, bedre eller begge dele, så havde jeg skiftet til dem,” siger Per Borup. 

Ved at være kunde i både PFA Pension og PFA Bank får han det, der på PFA-sprog hedder Helhedsrådgivning, hvor PFA kommer hele vejen rundt om økonomien. Det betyder, at PFA rådgiver om opsparing i både pension og frie midler samt forsikringer og investeringer. Derudover er der en række fordele som bl.a. adgang til et PFA kreditkort og nul handelsomkostninger ved køb af investeringsbeviser i PFA Invest.

Nu passer PFA på flere af Pers penge

Som kunde i PFA Bank har Per Borup adgang til at købe investeringsbeviser i Investeringsforeningen PFA Invest. Hans midler bliver automatisk investeret i afdelingen PFA Invest Balance B, som han selv har valgt blandt ti afdelinger. Per Borup har en stor del af sin samlede formue forvaltet af PFA, herunder en væsentlig del af de penge, han har i frie midler. Sidstnævnte er penge, som han dels har sparet op via almindelig opsparing, dels gennem et par vellykkede boligsalg.

For halvandet år siden havde han en samtale med sin rådgiver i PFA, hvor de gennemgik hans økonomi. I den forbindelse gjorde rådgiveren opmærksom på, at PFA Bank solgte produktet PFA Invest. Investeringerne i foreningen bliver foretaget af de samme folk, som investerer for PFA Pension, og som gennem flere år har leveret nogle af de bedste afkast i markedet. Samdriften giver lavere omkostninger og medvirker til et højt afkast, og det er vigtigt for Per Borup.

”Det var min pensionsrådgiver, der gjorde opmærksom på, at der var den her mulighed, som kunne være relevant for mig. Vi sad og gennemgik min økonomi og kom i den forbindelse ind på, at jeg havde nogle frie midler. Så kom hun med et tilbud om, at den del kunne PFA også løfte gennem PFA Bank og PFA Invest, og vi benchmarkede det op mod, hvad jeg ellers gør med mine penge,” siger Per Borup og fortsætter: 

”Jeg sagde ’ja tak’, fordi jeg går efter de laveste omkostninger og den bedste samlede forrentning. Her vurderer jeg PFA’s produkt som attraktivt. Det har langt hen ad vejen noget med afkast og omkostninger at gøre, for ’at the end of the day’ er det jo ikke et samarit-foretagende eller filantropi fra min side.”

Det har langt hen ad vejen noget med afkast og omkostninger at gøre, for ’at the end of the day’ er det jo ikke et samarit-foretagende eller filantropi fra min side

Se videoen med PFA Bank ovenover

Har ikke brug for murstens-bank

Og det betyder ikke noget for Per Borup, at PFA Bank ikke har plastret gadebilledet til med fysiske filialer. Til gengæld lægger han vægt på muligheden for at kunne mødes ansigt til ansigt med sin faste rådgiver i PFA.

”Det har ingen betydning for mig, at PFA Bank ikke er en fysisk bank. Jeg har jo mulighed for at mødes personligt med min rådgiver på arbejdet eller i hjemmet, ligesom jeg kan møde eksperter og rådgivere fra PFA til kundearrangementer - dét betyder til gengæld rigtig meget for mig. Når jeg sidder foran en eller anden skærm, får jeg ikke den samme tillid og tryghed, som når jeg mødes fysisk med nogen fra PFA,” siger han.  

Per Borup bor sammen med sin kæreste Sara og deres to børn; Christian på otte år og Victoria på 10 år. Som familiefar og med udsigten til en sen folkepensionsalder er det vigtigt for ham, at han kan spare op i en investeringsforening, som med det forventede afkast kan give ham mulighed for at forsøde familiens tilværelse og give ham mere frihed til selv at bestemme, hvornår han vil skifte skrivebord og markedsanalysemodeller ud med tilværelsen som pensionist.

”Planen er, at jeg forhåbentlig på lang sigt kan bruge min opsparing i bl.a. PFA Invest til at forsøde min tilværelse, og at jeg kan stoppe med at arbejde, inden jeg kan gå på folkepension som 68-årig. Der er mange år endnu, så den beslutning kan blive ændret mange gange. Men jeg har ingen ambition om at arbejde i samme tempo til min folkepensionsalder,” siger Per Borup.

Fakta: 6 fordele med PFA Bank

 1. PFA Bank byder på formuerådgivning for både dig med en lille og en større formue. Fordelene følger dit engagement i banken, men for alle kundegrupper er der en række basisfordele som fx gratis konto og ingen handelskurtage eller VP-gebyr ved køb og salg i PFA Invest. Der er fem forskellige kundepakker alt efter, hvor mange penge du har investeret i PFA Invest gennem PFA Bank.
   
 2. Hvis du har en større sum penge – fx 50.000 kr.- som du ikke skal bruge inden for nær fremtid, er investering i en investeringsforening som PFA Invest en oplagt mulighed, fordi en almindelig bankkonto typisk giver en rente nær nul. Selv med den lave inflation vil det få dine penge til at blive mindre værd over tid. 
   
 3. Når du samler både pensionsopsparing og opsparing i frie midler hos PFA får du glæde af PFA’s helhedsrådgivning. Du vil møde rådgivere, som er trænet i at se din samlede langsigtede opsparing på tværs af pension og frie midler. På den måde kan PFA lave en samlet opsparings- og udbetalingsplan, der passer til præcis dig.
   
 4. PFA Banks kreditkort er henholdsvis et PFA Eurocard og PFA Eurocard Platinum. Det sidstnævnte er for dem med en formue på mere end 2 mio. kr. placeret i PFA Invest. Kortene giver fordele som fx rejseforsikringer, loungeadgang, kredit fra 15.000-100.000 kr. og faste tilbud afhængig af dit engagement i banken.
   
 5. Der er i alt ti investeringsafdelinger i PFA Invest. De går fra lav til højere risiko, og PFA’s rådgivere vil hjælpe dig med at vælge den løsning, der i sammenhæng med dine øvrige produkter passer bedst til dig.
   
 6. På mobil, tablet, pc etc. kan du altid tilgå mobilbank, netbank og dine aftaleforhold uden at det koster dig ekstra.