Kvinde kæmp for din pension

Kvinder lever længere end mænd, men sparer mindre op. PFA anbefaler derfor, at du markerer kvindernes kampdag med et hurtigt tjek af din pension, så du er klædt på til fremtiden.

Kvinder på de danske arbejdspladser går på pension langt tidligere end deres mandlige kolleger, og de lever i snit godt 2 år længere. Derfor risikerer de at få en fattigere alderdom.

”Vi kan se, at mange i parforhold ønsker at gå på pension samtidig, og da de fleste mænd er ældre end deres ægtefæller, trækker de dem med på pension i en tidligere alder,” siger forbrugerøkonom i PFA Pension Carsten Holdum.

Han mener som udgangspunkt, at det er en god idé at planlægge sin pension som et fælles forløb, men forbrugerøkonomen påpeger også, at der kan være flere forhold, som især kvinden i forholdet skal være opmærksom på.

Kvinder sparer op i en kortere periode

”Aldersforskellen betyder, at kvinden i et gennemsnitligt parforhold starter med at bruge af sin opsparing i en tidligere alder end hendes mandlige modpart. Men oftest er det også hende, der har den mindste opsparing, så hun har en stor risiko for at løbe tør i en tidlig alder,” siger Carsten Holdum.

Ser man på tallene for pensionsopsparingerne hos PFA er mændenes opsparing mere end 25 procent større end kvinders. Det skyldes først og fremmest, at mænd har en større indtægt, men også at de i højere grad end kvinder vælger at spare mere op.

Derfor bliver mange kvinder i vidt omfang afhængig af deres mands pensionsopsparing. Og det kan blive et problem, hvis manden af den ene eller anden grund pludselig ikke er der mere.

”Der er nogle faldgruber, som man skal passe rigtig godt på. Pensionsopsparing er personlig. Så for eksempel ved en skilsmisse tager man hver sin opsparing med sig. Den part, typisk kvinden, som sparer mindre op på grund af kortere tid på arbejdsmarkedet, løber derfor risikoen for at stå tilbage med en meget mindre pension,” siger Carsten Holdum.

Få styr på livsforsikringen

På samme måde kan et dødsfald også stille kvinden i forholdet i en svær situation. Hvis man ikke har sørget for at indrette pensionen rigtigt, kan mandens opsparing gå tabt, hvis han skulle dø før sin partner.

”Det vigtige i den her situation er at sørge for, at mandens pension tilfalder ægtefællen, så man ikke risikerer at sidde alene tilbage med en meget lille indkomst, hvis han skulle dø før ægtefællen,” fortæller Carsten Holdum. Han anbefaler derfor at man får gennemgået sin pension i god tid inden pensioneringen, så man kan få styret uden om faldgruberne.

”Pension kan heldigvis skrues sammen på mange måder, så man kan med nogle forholdsvis enkle justeringer sikre sig mod det meste, og det er den opgave, som vi kan hjælpe med i pensionsrådgivningen,” slutter han.

Tjek styrken på din opsparing

Med Pensionstallet kan du tjekke, hvor stor del af din nuværende opsparing, du kan forvente at leve for, når du bliver pensionist. Er tallet på 70 pct., så betyder det altså, at du som fingerpeg kan forvente at have 70 pct. af din nuværende indtægt til rådighed i de første 20 år af pensionslivet.

Pensionstallet bygger på dine egne oplysninger, og derfor kan du hurtigt se, hvor meget din forventede udbetaling vil ændre sig, hvis du fx indtaster en anden pensionsalder eller vælger at skrue op for din frivillige indbetaling.

Log på og tjek dit Pensionstal