Langt de fleste pensionskunder har haft is i maven under corona-krisen

I denne tid med stor uro på finansmarkederne har mange været fristet til at skrue ned for risikoen i deres pensionsopsparing. Men nye tal fra PFA viser, at langt de fleste pensionskunder har haft is i maven og ikke foretaget sig noget under corona-krisen. Til gengæld kan det meget vel have været en dyr fornøjelse, hvis man har valgt mindre risiko i perioden.

Corona-virussen har medført store udsving på finansmarkederne, og det har også haft betydning for danskernes pensionsopsparing. Denne uro har naturligt nok kunnet give anledning til bekymring hos pensionskunderne, og for mange har det været fristende at skrue ned for risikoen i pensionsopsparingen i et forsøg på at begrænse tabene. 

Men faktisk har langt de fleste faktisk holdt fast i deres investeringsprofil under corona-krisen. Og for de, der har skruet ned for risikoen i perioden, kan det meget vel have kostet dyrt. Det viser nye tal fra PFA, som pr. medio april har analyseret kundernes investeringsvalg i forbindelse med corona-krisen.

Konkret viser tallene, at kun 0,3 pct. af kunderne har valgt mindre risiko i deres investeringsprofil i perioden som følge af corona-krisen. Første bølge på ca. 500 kunder skruede ned for risikoen i slutningen af februar, mens anden bølge på ca. 1.000 kunder valgte ned særligt i starten af marts.

”Vores analyse medio april viser, at det kun er den lille gruppe på 500, som har fået en fordel ved at vælge mindre risiko, da de var tidligt ude og dermed undgik størstedelen af aktienedturen. Den anden større gruppe skiftede for sent, så de undgik kun en mindre eller slet ingen del af aktienedturen, men til gengæld mistede de den efterfølgende optur,” siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

”Det viser, at det er vanskeligt for privatpersoner at finde det rigtige tidspunkt at vælge op og ned. Og det er ofte en dårlig beslutning at ændre investeringsvalg, når markedet først er dykket. For selvom det er naturligt og fristende at ville skrue ned for risikoen, når kursfaldene rammer, er der stor risiko for at komme ind i den forkerte spiral med at sælge billigt og købe dyrt. I så fald bliver man straffet to gange,” siger Carsten Holdum.

Hold fast i investeringsprofil - også i turbulente tider

Han henviser til, at finansmarkederne historisk har været ramt af mange nedture og typisk kommer stærkt tilbage. Det så man eksempelvis også under finanskrisen i 2008. Her dykkede markederne med 20-30 procent, men der gik kun få år, før tabet var hentet ind igen.

”Man skal huske, at pension er langsigtet opsparing. Derfor er det bedre én gang for alle at vælge sin investeringsprofil, have is i maven og holde sig til den i turbulente tider som disse - og så som udgangspunkt lade sit professionelle pensionsselskab stå for at klare skibet gennem uvejret. Og det har langt de fleste da også valgt at gøre ifølge vores analyse,” siger Carsten Holdum. 

Han tilføjer, at der generelt løbende er en lille andel af kunder, som ændrer i deres investeringsprofil, typisk i forbindelse med jobskifte. Når det sker, er det typisk hver 4., der skruer ned for risikoen, mens 3 ud af 4 vælger mere risiko. 

Men de nye tal viser, at blandt de kunder, som skiftede investeringsprofil i marts, var det 53 pct., som valgte mindre risiko, mens resten valgte mere risiko. I april er billedet dog stort set normalt igen, hvor knap 3 ud af 4 af de, der har ændret profil, har valgt mere risiko, og hver 4. har skruet ned for risikoen.

”Det kan vidne om, at bekymringerne er blevet mindre, og at optimismen måske så småt er ved at indfinde sig igen. Men hvis man fortsat måtte sove dårligt om natten pga. den aktuelle uro på finansmarkederne, så kan det give mening at tale tingene igennem med en rådgiver. Det gælder særligt for ældre tæt på pension,” siger Carsten Holdum.

 

For yderlige information

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA, 24 28 44 52 eller chu@pfa.dk