Livet i forandring

I overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse er der masser af nye muligheder, fordi du pludselig har fri til at dyrke dine interesser og mere tid til at yde en indsats for andre. Det lyder umiddelbart positivt, men overgangen kan også være en stor og dramatisk forandringsproces ind i en helt ny og uvant livsfase, der kan få dit liv ud af balance.

Trivsel i tilværelsen handler om balance

Mens du arbejder, er det typisk arbejde, fritidsinteresser og familie, der skal gå op i en højere enhed. Men hvad sker der fx når din arbejdsidentitet og det sociale netværk fra dine kolleger forsvinder? Hvordan er det pludselig, at være sammen med din ægtefælle 24 timer i døgnet? Kan du styre tiden, når den er grænseløs, og ved du, hvordan du nu skal styre dit eget liv? Tilværelsens ellers så kulørte lærred kan pludselig blive kridhvidt, stort og tomt, og det kan både være befriende og skræmmende konturløst. Derfor er det vigtigt, at du skaber dine egne rammer og finder en ny balance i dit liv.

Dyrk dine interesser - de gamle eller de nye

l

Når du forlader arbejdsmarkedet, får du frihed til at dyrke alt det, du har gået og glædet dig til. Du kan genoptage gamle interesser eller finde på nye. En god måde at holde dig i gang på er at dyrke dine interesser sammen med andre.

Netværk for alle

Hvis du selv er opsøgende, så kan du finde netværk for stort set alt, hvad du kan forestille dig. Sport, håndar-bejde, historie, kor, arkæologi, togbaner, vinterbadning, maleri, gymnastik, museer, rejser og gymnastik er blot nogle eksempler på, hvad andre kaster sig over, når der bliver tid til det. Du har sikkert dine helt egne interesser, og det er altså nu, du kan begynde at dyrke dem for alvor.

Frivillige hænder

Hvis du ikke har nogle interesser, du brænder for, men gerne vil gøre en forskel for andre, så er det måske en idé at blive frivillig. Mange foreninger og organisationer har brug for flere hænder, og du bestemmer selv, hvor meget du vil involvere dig. Du kan måske hjælpe til i den lokale sportsklub, give en hånd med i ældrecentret eller melde dig som Røde Kors hjælper og sælge genbrugstøj i deres mange butikker.

Hvordan kommer du videre?

Der er mange måder at finde fællesskaber på, og her får du gode idéer til, hvordan du selv kan starte et netværk eller joine et eksisterende.

Hjemmesider

Internettet er fyldt med gode tilbud og forskellige foreninger, der er til dig, der ikke længere kan kalde dig ung. Prøv fx at surfe lidt rundt her:

Frivilligt arbejde

frivilligjob.dk – Jobportal for frivilligt rel="noopener noreferrer" arbejde
seniorerudengraenser.dk rel="noopener noreferrer" – hjælp til verdens fattige
rodekors.dk – Røde rel="noopener noreferrer" Kors
amnesty.dk – Amnesty
frivillig.dk – Kræftens bekæmpelse

Arbejde

seniorerhverv.dk – formidler kontakt til arbejdsgivere

Andet

seniorklar.dk – forberedelse til seniortilværelsen

Facebook

På Facebook kan du søge efter grupper, der allerede eksisterer, eller du kan skrive en opdatering på din egen profil, hvor du søger andre med samme interesser. Det er en let og hurtig måde at finde interessefæller på, og du kommer bredt ud, fordi hele dit netværk kan dele din opdatering.

Forebyg alderens spor med en sund og bevidst livsstil

Men selvom alderen sætter sine spor, så er der også en lang række fak- torer, som vi forbinder med alderen, men som rent faktisk ikke har noget med den at gøre. Og heldigvis for det, for det betyder, at de kan helbredes eller endnu bedre: At du kan forebygge med en sund og bevidst livsstil.

At have det godt handler i høj grad om, hvad du spiser, hvor meget du bevæger dig, og at du ikke bare accepterer de forskellige skavanker.

Neden for kan du læse mere om hvordan du kan styrke dit liv med fysisk aktivitet, kost og mental sundhed.