Forskellen på aktier og obligationer

Hvad er en aktie?

Kort fortalt, så er en aktie en ejerandel i en virksomhed. Når man ejer en aktie, er man dermed medejer af den pågældende virksomhed – det hedder ”aktionær”. En virksomhed kan enten være optaget til offentlig handel, hvorved aktierne er offentligt tilgængelige for køb og salg eller virksomheden ejes af en mere snæver kreds (såkaldt private equity).

Prisen på en aktie benævnes aktiens kurs. Prisen/kursen afspejler hvordan investorerne forventer, at virksomheden vil klare sig i dag og i fremtiden. Det er med andre ord den aktuelle markedsværdi af den pågældende virksomhed. Kursen på en aktie vil typisk svinge op og ned i takt med fx:

  • Virksomhedens aktivitet, resultater og forventninger mv.
  • Udviklingen i den generelle økonomi
  • Forventninger til fremtiden på de markeder hvor virksomheden opererer
  • Valutakursudviklingen osv.

Afkastet på en aktie kan komme fra udbytte til aktionærerne fra virksomheden og/eller fra udvikling i aktiens kurs.

Hvad er en obligation?

Kort fortalt så er en obligation et gældsbevis (lån), som er udstedt af en enhed. Der er flere typer obligationer afhængig af om de er udstedt af en stat, en virksomhed, et realkreditinstitut eller anden institution, der ønsker at låne penge fra investorer eller formidle lån fra investorer til forbrugere, fx til at finansiere køb af en ejerbolig. Når man investerer i obligationer, så køber man retten til at få tilbagebetalt det bagvedliggende lån inkl. renter. I Danmark optager en huskøber som regel et såkaldt realkreditlån, når man skal købe en bolig. Det er baseret på obligationer. Dvs. at man egentlig låner pengene af nogle investorer, der køber obligationerne. Den rente, man betaler på lånet, får investorerne. Investorerne kan derefter sælge obligationen videre til en anden investor. 

Kursen/prisen på en obligation vil typiske svinge mindre end en aktie og påvirkes bl.a. af:

  • Udviklingen i renteniveauet
  • Den generelle økonomi
  • Valutakursudvikling mv. (for udenlandske obligationer) 

Der findes mange forskellige typer af obligationer med hver deres karakteristika og dermed typer af risici.

Afkastet på en obligation kommer sædvanligvis fra både den rente der er aftalt (rentebetalingen) og udviklingen i kursen på obligationen. Kursen er udtryk for obligationens pris. 

Hvad er risiko? 

Der er mange forskellige typer af risici, når der tales om investering. Når vi taler om risiko i forhold til din opsparing, ser vi primært på, hvor meget værdien af din opsparing erfaringsmæssigt vil svinge på både kort og langt sigt og dermed også, hvor meget størrelsen af dine pensionsudbetalinger vil kunne svinge. Der er en tæt sammenhæng mellem afkast og risiko – og det er også en risiko, at tage for lidt risiko - dermed kan man nemlig gå glip af et godt afkast.

Din opsparing i PFA er i et såkaldt markedsrenteunivers, hvor dit afkast svinger i takt med udviklingen på finansmarkederne.  Det er dig selv, der bærer risikoen, og derfor har du også indflydelse på, hvordan balancen skal være mellem din investeringsrisiko og dit forventede afkast. Jo større risiko du tager, des større er det forventede afkast. Det betyder også, at afkastene er højere, når der er optur på finansmarkederne, og at tabene omvendt er større i tider med nedgang.

Når du er ung, kan du typisk påtage dig en større risiko i din pensionsopsparing uden, at det får en meget stor betydning for dine senere pensionsudbetalinger. Dette skyldes, at din opsparing typisk vil være lille i forhold til værdien af dine fremtidige indbetalinger, da du har mange gode år tilbage på arbejdsmarkedet til at spare op. Risikoen på dine fremtidige pensionsudbetalinger vil derfor være begrænset, selvom du har relativt høj investeringsrisiko på din pensionsopsparing. I takt med, at du nærmer dig din pensionsalder, og dit behov for tryghed vokser, så anbefaler vi, at du skruer ned for risikoen. Har du valgt en af PFA’s investeringsprofiler, vil din risiko automatisk blive nedtrappet i takt med, at du nærmer dig pensionsalderen.

Vælger du at placere din opsparing i PFA Valgfri (der pr. 1. april 2025 skifter navn til PFA Fleksibel) eller en af investeringsprofilerne, vil din opsparing være placeret i Høj risiko fondene og Lav risiko fondene med en fordeling efter dit eget valg. Jo større risiko, des større andel i Høj risiko fondene:

Høj risiko fondene

Høj risiko fondene investerer i aktiver og lignede investeringer med høj risiko. Fondene investerer hovedsageligt i aktier men også i andre tilsvarende investeringer. Risikoniveauet er sammenligneligt med en diversificeret global aktieportefølje, dvs. hvor aktierne er fordelt på mange sektorer og mange virksomheder, og investeringerne er primært orienteret mod børsnoterede og private selskaber samt infrastruktur med høj risiko. Høj risiko fondene består af PFA Plus Høj risiko fond og PFA Klima Plus Høj risiko fond.

Lav risiko fondene

Lav risiko fondene investerer i aktiver med lav risiko. Fondene investerer hovedsageligt i obligationer og tilsvarende investeringer, fx ejendomme. Der investeres i forskellige typer af obligationer som fx statsobligationer, danske realkreditobligationer virksomhedsobligationer mv. Lav risiko fondene består af PFA Plus Lav risiko fond og PFA Klima Plus Lav risiko fond.