FAQ
De mest stillede spørgsmål omkring aldersopsparing
Hvad er forskellen, hvis jeg er ansat før eller efter 1. januar 2025?
Reglerne ser lidt forskellige ud, afhængig af om du er ansat før eller efter 1. januar 2025.
Ansat før 1.1.2025
Du vil automatisk få en aldersopsparing, hvis din løn pr. denne dato er under topskattegrænsen. Du får ikke en aldersopsparing, hvis din løn er over topskattegrænsen på 665.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag.
Du kan dog altid frit til- eller fravælge aldersopsparingen ved at ringe til vores rådgivningscenter på 70 12 50 00 eller sende os en besked via Mit PFA
Ansat fra 1.1.2025
Her vil alle automatisk få en aldersopsparing – uanset lønniveau.
Du kan dog altid frit fravælge aldersopsparingen ved at ringe til vores rådgivningscenter på 70 12 50 00 eller sende os en besked via Mit PFA
Kan jeg frit vælge om jeg vil have aldersopsparing eller ej?
Ja, du vælger helt selv.
Du kan altid frit til- eller fravælge aldersopsparingen, ved at ringe til vores rådgivningscenter på 70 12 50 00 eller sende os en besked via Mit PFA
Hvordan kan jeg se, om jeg har fået en aldersopsparing hos PFA, eller har en i forvejen?
Du vil nemt kunne se din aldersopsparing i PFA på Mit PFA ved at trykke på ”Din opsparing”, ”Opsparingsoversigt”, og derefter ”Opsparing per produkt”.
Alternativt kan du logge ind på Pensionsinfo. dk, hvor alle af dine pensioner fremgår, og her vil du kunne se, om du i forvejen har en aldersopsparing et andet sted uden for PFA.
Bemærk, at du bør reagere, hvis du indbetaler til en aldersopsparing i forvejen, da du risikerer at indbetale for meget samlet set.
Hvorfor er det en fordel for mig at få en aldersopsparing?
Du kan spare op til din pension på tre måder: ratepension, livspension og aldersopsparing. Det optimale er at have en kombination af dem alle tre, da hver pensionstype har sine fordele.
For størstedelen af danskerne er aldersopsparingen meget attraktiv.
Det skyldes flere faktorer:
• Lav afkastskat
• Stor fleksibilitet på udbetalingstidspunktet
• Udbetalingen er skattefri
• Ingen negativ påvirkning på tillægsbeløbet til folkepensionen – hverken egen eller partners tillægsbeløb.
Det er det sidste punkt, der giver den helt store økonomiske gevinst. Løbende pensionsudbetalinger vil ofte sænke folkepensionstillægget på grund af modregning. Så jo større andel af din pensionsopsparing, der ligger på aldersopsparingen, jo bedre. Over en lang pensionisttilværelse kan det være mange penge værd at få mest muligt i folkepension.
Hvordan kan aldersopsparingen udbetales?
Når du nærmer dig folkepensionsalderen, vælger du selv, om pengene skal udbetales som fx:
• en engangssum
• løbende udbetalinger over minimum 12 måneder
• eller i ”bidder” over et vist ”bidder” minimum på pt. 25.000 kr. ad gangen, efterhånden som du får behov for pengene.
Den store fleksibilitet betyder, at pengene fx kan bruges som hjælp til at købe en bil, et sommerhus, eller til at finansiere en gradvis overgang til pension.
Hvor tidligt kan aldersopsparingen udbetales?
Du må starte udbetaling nøjagtigt lige så tidligt, som dine øvrige pensioner hos os.
Det betyder, at hvis din ratepension eller livspension fx må starte udbetaling allerede fra 60 år, så gælder de samme vilkår for din nye aldersopsparing.
Der må kun indbetales et lavt beløb årligt – bliver det overhovedet til noget?
Ja – selvom der kun må indbetales et lille årligt beløb på pt. 9.400 kr., så bliver det hurtigt til noget over et langt arbejdsliv. Især fordi indbetalingsbeløbet løftes markant de sidste syv år før folkepensionsalderen.
Indbetaler du fx det maksimale beløb hvert eneste år, fra du er 25 år, så står der forventeligt omkring 2,6 mio. skattefrit på kontoen, når du fylder 69 år (forventet afkast beregnet efter samfundsforudsætningerne 2025 og en fast aktieandel på 75 pct.).
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg i forvejen indbetaler til en aldersopsparing et andet sted?
Hvis du i dag indbetaler på en aldersopsparing, fx via din bank eller pengeinstitut, så anbefaler vi at du får stoppet indbetalingen, idet du ellers kommer til at indbetale for meget samlet set.
Indbetalingsloftet går nemlig på tværs af alle de aldersopsparinger, du har, og hvis du indbetaler mere end det maksimale årlige beløb, så vil det overskydende beløb blive straffet med minimum 4 pct.
Løsningen er altså enten at sikre, at du ikke indbetaler på en aldersopsparing uden for PFA, eller at fravælge aldersopsparingen i PFA. Du er velkommen til at kontakte vores rådgivningscenter på 70 12 50 00, eller sende os en besked på Mit PFA, hvis du har behov for hjælp med dette.
Hvad betyder indbetalingen til aldersopsparing for min øvrige pension?
Samlet set vil du fortsat have samme pensionsindbetaling som før. Men indbetalingen til aldersopsparing betyder, at vi indsætter lidt mindre på dine andre pensionstyper.
Eksempel:
Tidligere indbetalte du 60.000 kr. årligt til din ratepension efter fradrag af 8 pct. AM-bidrag, og havde et skattemæssigt fradrag for hele beløbet, da de fremtidige pensionsudbetalinger beskattes som personlig indkomst.
Fremover vil du fortsat indbetale 60.000 kr. efter AM-bidrag, og til at starte med få et skattemæssigt fradrag for hele beløbet. Men 9.400 kr. vil blive indbetalt til din aldersopsparing, som ikke er fradragsberettiget, og derfor sender vi automatisk en a conto skat til Skat, så du så vidt muligt undgår restskat.
I dette tilfælde betyder det, at der nu indbetales 44.334 kr. på din ratepension, og 9.400 kr. til din aldersopsparing, som giver en skattefri udbetaling. Samlet set vil dine pensionsudbetalinger være på samme niveau som hidtil efter skat, men du vil have større fleksibilitet og mindre risiko for modregning i tillægsbeløbet til din folkepension.
Hvad sker der, hvis jeg dør, inden jeg har fået udbetalt alle pengene?
Pengene på din aldersopsparing er fuldt sikret og vil derfor blive udbetalt til den eller de begunstigede som en skattefri sum.
Jeg tjener pt. over topskattegrænsen – hvorfor får jeg ikke en aldersopsparing?
Hvis du har en løn over 665.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag pr. 1. januar 2025, vil du ikke automatisk få tilknyttet en aldersopsparing. Det skyldes, at hvis du betaler topskat, så vil du typisk have mere gavn af at sætte alle pengene ind på din rate- og livspension, hvor du opnår et skattefradrag.
Hvis du er nyansat og får din pensionsordning fra den 1. januar 2025, vil du derimod automatisk få tilknyttet en aldersopsparing, uanset hvad du tjener. Aldersopsparingen kan være en god mulighed for dig, hvis du eksempelvis ønsker muligheden for at kunne få en sumudbetaling. Du kan dog sagtens fravælge aldersopsparingen, hvis du ønsker det. I så fald skal du bare række ud til os fx ved at ringe til PFA Rådgivningscenter på 70 12 50 00 eller sende os en besked via Mit PFA.
Hvad sker der, hvis min løn ændrer sig i løbet af året, så jeg nu tjener mere eller mindre end topskattegrænsen?
Der er sker ikke noget i forhold til fordelingen af din opsparing. Hvis du får en større lønstigning, bør du kontakte PFA Rådgivningscenter på 70 12 50 00 og få rådgivning om, hvordan indbetalingen til din opsparing optimeres bedst muligt.
Hvad hvis jeg er offentligt ansat?
Så kan du vælge at anvende en del af indbetalingen helt eller delvis til aldersopsparingen.