Markedskommentar: December er årets bedste aktie-måned

Julemåneden byder på mange glæder, og en af dem er traditionelt stigninger på aktiemarkedet. Siden anden verdenskrig har december historisk set været årets bedste måned for aktieinvestorerne. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Afkastet i december er normalt to en halv gange større end en gennemsnitlig måned på aktiemarkedet, og i knap otte ud af ti år stiger aktierne i december. Så det er en måned, hvor det traditionelt er godt at være investor i aktier,” siger Henrik Henriksen.

Han forklarer de pæne afkast i december med, at mange investorer forbereder sig til det nye år ved at købe aktier.

”Det er en måned, hvor mange investorer begynder at se fremad og positionere sig til det nye år, og det har typisk været godt for aktiemarkedet. Og så er det en måned, hvor der er knap så mange nye selskaber, der går på børsen. Det skaber et mindre udbud af aktier, og så bliver efterspørgslen større,” siger chefstrategen.

I år kan man godt sige at nogle af julegaverne allerede er delt ud. November måned har været rigtig stærk for aktier, og det amerikanske marked har sat nye rekorder, så det kan godt tage noget af effekten ud af december

Om der også i år bliver julestemning hos aktieinvestorerne er til gengæld svært at sige. Prisen på olie er faldet drastisk i den seneste tid. Det bør på sigt være positivt for væksten og aktierne, men voldsomme forskydninger i olieprisen på kort tid har aldrig været aktiemarkedets livret.

Derudover peger Henrik Henriksen på, at de store aktiestigninger i november kan tage noget af luften ud af afkastene på aktiemarkedet i december.

”I år kan man godt sige at nogle af julegaverne allerede er delt ud. November måned har været rigtig stærk for aktier, og det amerikanske marked har sat nye rekorder, så det kan godt tage noget af effekten ud af december,” siger han.