Markedskommentar: Is i maven betaler sig på aktiemarkedet

De europæiske aktier stiger kraftigt i dag med foreløbig over 2 pct., og hvis tendensen fortsætter dagen ud, er det fjerde dag siden den store aktieuro i oktober, at markedet i Europa stiger mellem 2 og 3 procent.

Dermed er fire af de fem bedste handelsdage i år kommet efter oktober måneds aktiefald. Ifølge chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen beviser det, hvor vigtigt det er at have is i maven, når aktiemarkederne falder.

”Når der er størst uro i markedet er der oftest også størst potentiale. Hvis man tager de fem bedste dage for europæiske aktier, hvor fire af dem altså er kommet efter oktober måneds korrektion, så har de tilsammen givet mere end årets samlede afkast,” siger Henrik Henriksen.

Hvis du er ude af aktiemarkedet på de bedste dage, så får du kun usikkerhed ud af dine investeringer

Derfor handler det ifølge chefstrategen om at turde blive i aktiemarkedet, når tallene bliver røde, for ellers risikerer man at gå glip af stigningerne, når tendensen vender.

”Hvis du er ude af aktiemarkedet på de bedste dage, så får du kun usikkerhed ud af dine investeringer. En forudsætning for at tjene penge på aktier er, at man er villig til at være i markedet, også når det gør ondt, som det gjorde i oktober,” siger Henrik Henriksen.

Chefstrategen fortæller, at dagens aktiestigning bl.a. er båret af, at Kinas centralbank sænker renten. Sidst markedet i Europa steg kraftigt var da den Japanske centralbank lempede pengepolitikken. Det understreger, hvor meget de forskellige centralbanker betyder for aktiemarkedet netop nu.

”Pengepolitisk stimulans er utrolig vigtig for aktiemarkedet. Man kan bl.a. se, at 30 procent af stigningerne på det europæiske marked siden oktober 2011 er kommet på dage, hvor den europæiske centralbankchef Mario Draghi har holdt pressekonference og givet investorerne håb om lempelser af pengepolitikken i Europa,” fortæller Henrik Henriksen.