Michael Laudrup: Jeg er ikke overtroisk

Michael Laudrup er ikke decideret overtroisk, men han tror på, at der er nogle psykologiske ting, som man ikke kan forklare. Det er dog ikke en undskyldning for at overlade sin fremtid til tilfældighederne, mener den tidligere topfodboldspiller, der fra sit hjem i Qatar fortæller lidt om sit syn på mystik og overtro.

”Jeg ved ikke, om jeg er overtroisk, men jeg tror på, at der er mere mellem himmel og jord, end vi alle går og tror. Men derfra og til at lægge vores fremtid og vores formue ned i en krystalkugle – der er selvfølgelig et stykke. Der er ingen, der kan spå om fremtiden – heller ikke inden for økonomi og finans,” siger Michael Laudrup, der for øjeblikket er træner for klubben Lekhwiya SC.
 
Dermed gentager Michael Laudrup budskabet fra PFA’s aktuelle kampagne om Pensionstallet, ’Futuramia’. Michael Laudrup har som hovedperson i kampagnen været udsat for lidt af hvert. Heriblandt cirka 13 timers filmoptagelser i et mystisk univers i den pensionsfilm, der i øjeblikket fornøjer tv-seere, biografgængere og besøgende på pfa.dk.

For Michael Laudrup handler en økonomisk sikker fremtid nemlig ikke mindst om at kunne give sine børn en god livsbane at spille på.

Forklaring på det overnaturlige

I filmen ser man blandt andet en hund blive forvandlet til en ged, men Michael Laudrup mener dog grundlæggende, at det i højere grad er psykologiske faktorer og ikke overnaturlige fænomener, der gør sig gældende, når der sker uforklarlige ting inden for fx sportsverdenen. 
 
”Inden for sport er der en stærk psykologisk faktor, og nogle gange er der bare ikke nogen logisk forklaring på, hvorfor ting sker. Nogle gange kan folk gå på vandet, og 5-10 måneder senere kan de slet ikke finde ud af tingene. Der er noget psykologi, der trækker i den ene eller den anden retning,” siger Michael Laudrup. 
 
 Derfor har Michael Laudrup ikke – og har aldrig haft – nogle særlige ritualer inden en fodboldkamp.
 
”Jeg har ikke nogen faste ritualer inden for sport. Det er ikke sådan, at fordi jeg lige vandt en kamp med en bestemt skjorte, at jeg så som træner beholder den skjorte på, til jeg taber næste kamp. Sådan er det ikke. Men der er mange sportsfolk, der har et ritual. Det kan være, at de rører sig ved øret, tager den ene strømpe på før den anden eller den ene støvle på først,” siger fodboldtræneren. 
 
Selvom Michael Laudrup ikke gør sig i fodboldritualer, tarotkort og krystalkugler til daglig, havde han efter eget udsagn nogle gode oplevelser med optagelserne til PFA’s pensionsfilm, som fandt sted i Ungarn.
 
”Det var spændende og utrolig flot med alle de artister, der var med.  Som en amatør inden for filmområdet bliver man altid lidt overrasket over, hvor lang tid det tager at lave en kort film. Vi startede ved middagstid med at indtale speak og skyde billeder, og før jeg fik set mig om, havde vi brugt 12-13 timer. Jeg synes, det var indsatsen værd,” lyder det fra Michael Laudrup.

Investering i fremtiden

Pensionsfilmen handler som bekendt om fremtiden. Om 10-15 år ser den 50-årige fodboldtræner sig selv og sin kone bosiddende skiftevis i Spanien og Danmark.  To lande, hvor Michael Laudrup har tilbragt en stor del af sin karriere som spiller og træner. For at sikre sig økonomisk i fremtiden sparer Michael Laudrup op og investerer. Han har været ude i nogle risikable investeringer, men Michael Laudrup tager færre chancer med sine senere investeringer for at sikre fremtiden. 
 
”Jeg sparer nok op og er godt dækket ind i forhold til min økonomi (…) Jeg har arbejdet hårdt for at tjene de penge, jeg har, så derfor skal der ikke satses på et eller andet med en høj risiko. I min verden handler det f.eks. om at investere de penge, jeg har, men ikke lave gearede investeringer (investeringer for lånte penge) (…) Tidshorisonten er for mig under alle omstændigheder afgørende. Hvis man laver noget på kort sigt, kan man f.eks. godt sige, at det er risikabelt med aktier, men hvis man kører en langsigtet strategi – fx 5-7-10 år – så kan man godt købe aktier,” siger Michael Laudrup. 
 
For Michael Laudrup handler en økonomisk sikker fremtid nemlig ikke mindst om at kunne give sine børn en god livsbane at spille på.

”Nu har vi ikke hjemmeboende børn mere, men det handler selvfølgelig om, at det er dejligt at kunne hjælpe sine børn på vej – specielt når de er unge og har brug for det. Vi tænker selvfølgelig også på, at der kommer en dag, hvor der ikke skal arbejdes så meget. Jeg prøver at planlægge fremtiden lidt, men det sker med en masse forbehold. Det handler om at være dækket ind på så mange områder som muligt for at vide, hvordan tingene vil være, når vi bliver ældre,” siger Michael Laudrup.