Markedskommentar: Faldende priser presser ECB til handling

Dagens negative inflationstal sætter eurozonen under yderligere pres. De faldende priser øger sandsynligheden for, at Den Europæiske Centralbank (ECB) må tage mere dramatiske værktøjer i brug for at få Europas økonomi tilbage på sporet.

Det fortæller seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Inflationen var sidst negativ i oktober 2009, men væsentligste forskel til 2009 er, at den underliggende inflation i dag er væsentlig lavere end i 2009 på grund af en længere periode med svag vækst og høj arbejdsløshed i Europa,” siger Rasmus Pilegaard.

De netop offentliggjorte inflationstal for eurozonen viser en prisudvikling på minus 0,2 pct. ECB’s målsætning er en inflation lige under 2 pct.

Det er især det kraftige fald i olieprisen, der netop nu trækker inflationen ned i Europa. Lave energipriser er i sig selv godt for økonomien, da det giver europæerne flere penge mellem hænderne. Men i den nuværende situation har europæisk økonomi brug for at få brudt tendensen med meget lav eller direkte negativ inflation.

”Hvis vi kommer ind i en længere periode, hvor priserne falder i Europa – såkaldt deflation - vil det være gift for økonomien. Det får folk til at udskyde deres forbrug, hvilket så igen går ud over vækst og inflation, og så har man en negativ spiral,” siger Rasmus Pilegaard.

I centralbanken skaber udviklingen i priserne panderynker. ECB’s præsident Mario Draghi har gentagende gange udtrykt stigende bekymring om udviklingen.

”Dagens tal øger sandsynligheden for, at ECB snart vil blive nødsaget til at skride til handling og udbrede sit obligationsopkøbsprogram til også at indbefatte statsobligationer for at hjælpe økonomien på vej,” siger seniorstrategen.