Fedt sukkervand snyder hjernen

Drikker du en halv liter saft om dagen, svarer det til 10 kilo ekstra kropsfedt over et år. Det er rigtig mange kilo, men de flydende kalorier kan være svære at få bugt med, fordi de snyder hjernen for den oplevelse af mæthed, som vi fx opnår, når vi spiser mad, kage eller chokolade.

Det liflige brus på tungen og den søde smag af sukker er en dragende fristelse for mange. Men når colaflasken er tom, kan du hurtigt sidde med en lidt tom følelse i maven. Nydelsen er kort, og du har lige indtaget ca. 200 kalorier  uden at få nogen mæthedsfølelse. Hvis du gerne vil tabe dig eller generelt leve sundere, kan det derfor være oplagt at erstatte sodavand, saft og andre sukkerdrikke med vand.

”Når du drikker sukker, får du ikke den her mættende effekt. Du omgår fuldstændig de mæthedssignaler, som – bevidst og ubevidst – normalt informerer hjernen om, at der er energi i systemet, og at du skal spise noget mindre og bevæge dig noget mere. Din trang til søde sager eller mad vil derfor være den samme som før. På den måde snyder du både kroppen og hjernen, og det øger faren for at overspise," siger Umahro Cadogan, der er ernæringsekspert og bl.a. har skrevet bøgerne i serien ”Køkkenrevolution”. Han samarbejder med PFA omkring energirigtig ernæring.

Fanget med paraderne nede

Danskernes samlede sodavandsindtag er steget markant over de seneste årtier, samtidig med at vores fysiske aktivitetsniveau er faldet. Det er et problem, fordi mange indtager mere energi, end de forbrænder. En del af forklaringen er den nemme adgang til det flydende sukker på arbejdspladsen, hvor vi samtidig er fanget med paraderne nede, påpeger Umahro Cadogan.

”Vi indtager ofte de usunde drikke, mens vi er optaget af noget andet. I sådanne situationer registrerer du nærmest ikke, hvad du drikker, og derfor får du heller ikke nogen stor nydelse ud af det. Det handler om ubevidste, dårlige vaner. Hvis I er mange på arbejdspladsen, der har fokus på at drikke mindre sukker, er det lettere at ændre vanerne,” forklarer Umahro Cadogan og tilføjer, at det derfor handler om at foregribe fristelserne med nogle sunde og tilgængelige alternativer.  

”Hvis søde læskedrikke er tilgængelige på arbejdspladsen, kan det fx hjælpe at stille en kande vand frem på kontorbordet, så er man mindre tilbøjelig til at gå over til safte- eller sodavandautomaten, når tørsten melder sig. Man fristes af det, der er let tilgængeligt, og i en arbejdssituation tænker man ikke så meget over, om det er sundt eller ej,” lyder det fra ernæringseksperten.

Det er nemt at erstatte læskedrikke med vand. Når tørsten er slukket, betyder det nemlig ikke så meget, om der var hyldeblomstsaft eller postevand i glasset,

Hurtig genvej til et lettere liv

Hvis du drikker en halv liter saft eller sodavand om dagen hver dag, svarer det til 10 kilos ekstra kropsfedt over et år. Hvis du stopper med at drikke søde læskedrikke – eller bare sætter dit forbrug ned – vil du med en relativt lille indsats derfor kunne tabe mange kilo på et år. Det kræver selvfølgelig, at du ikke erstatter kalorierne fra sukkerdrikkene med slik eller mad.

”Det er nemt at erstatte læskedrikke med vand. Når tørsten er slukket, betyder det nemlig ikke så meget, om der var hyldeblomstsaft eller postevand i glasset,” fortæller ernæringseksperten.

På den måde er læskedrikke en kort nydelse, der er dyr for kalorieregnskabet. Et stort sukkerforbrug kan have konsekvenser. Hvis du indtager for meget sukker stiger risikoen for overvægt, fedt omkring organerne og fedt i leveren. Det kan forårsage livsstilssygdomme som type 2-diabetes og en række hjertekarsygdomme.

Det er let selv at skære ned på de søde dråber. Hvis du bliver i tvivl eller søger inspiration, kan du kontakte din arbejdsgiver for at høre, hvad jeres ordning i PFA giver af muligheder for dig. PFA har fx en sundhedslinje, der rådgiver om generel ernæring.

Hos PFA fokuserer vi på, at kosten - inkl. den væske vi indtager - er kroppens byggesten, og en sund og varieret kost styrker dit energiniveau og modstandskraft. Modsat vil en ringe eller forkert sammensat kost kunne svække dit energiniveau og modstandskraft.

Umahro Cadogan er 37 år og selvstændig ernæringsekspert med speciale i biokemi og helsegastronomi. Han står bag en række sundhedsinitiativer og har desuden en klinik, hvor han rådgiver om sundhed. Umahro Cadogan har ikke drukket sodavand og saft i otte år.