Markedskommentar: Stadig krudt i aktiemarkedet trods kursrekorder

Stadig flere aktiemarkeder, bl.a. det danske og amerikanske, sætter i disse uge nye kursrekorder. Men det betyder ikke, at aktierne har nået toppen endnu. Det vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

Sidst aktiemarkederne var i så forrygende form var i 2007. Dengang var det et tegn på, at aktietoppen var faretruende nær. men der er flere afgørende forskelle i forhold til dengang, mener chefstrategen.

”Prisfastsættelsen af globale aktier er generelt lavere end i 2007, med danske aktier som en af de få undtagelser. Især i Europa og Japan er aktier lavere prissat end de var i 2007, og både japanske og europæiske aktier har givet meget høje afkast i 2015,” siger chefstrategen.

Samtidig får aktiemarkederne hjælp fra en meget lempelig pengepolitik på globalt plan, hvor flere centralbanker pumper penge ud i markedet. I 2007 strammede langt de fleste centralbanker pengepolitikken.

”Opkøbsprogrammet fra den europæiske centralbank presser renterne ned og får investorer til at tage mere risiko. Det har øget efterspørgslen efter europæiske aktier. Og i Japan er centralbanken i gang med et meget stort opkøbsprogram, der har svækket yennen, stimuleret eksporten og løftet indtjeningen i virksomhederne,” siger Henrik Henriksen.

Risiko ved rentestigning
Det betyder dog ikke, at markederne er helt urokkelige. Henrik Henriksen vurderer, at der kan komme mindre bump undervejs i form af små korrektioner f.eks. når Den amerikanske centralbank (Fed) begynder at hæve renten.

”På kort sigt knytter risikoen sig til, at det er gået så stærkt på aktiemarkederne siden oktober 2014, og at Fed forbereder den første renteforhøjelse i løbet af sommeren. Den første renteforhøjelse fra Fed vil typisk skabe en periode med forbigående uro på aktiemarkederne,” siger Henrik Henriksen.

Hvis aktiemarkedet for alvor skal udfordres, så kræver det dog et større chok.

”En vækstopbremsning kræver typisk enten en bredere funderet stramning af den økonomiske politik, eller et økonomisk chok ved eksempelvis en oliekrise, krig eller lignende. Det første er der ikke udsigt til, og den øjeblikkelige situation på oliemarkedet har kun hjulpet den globale økonomi,” siger chefstrategen.