Markedskommentar: Ny optimisme blandt amerikanske forbrugere

De amerikanske forbrugere viser atter, at de tror på fremtiden og det gryende opsving i den amerikanske økonomi. Det viser dagens tal for forbrugertilliden i USA, vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Stigningen i forbrugertilliden i USA er større end ventet. De gode tal viser, at den amerikanske forbruger, som driver den amerikanske økonomi, er optimistisk og tror på fremtiden. Det bekræfter, at vinteren er ved at slippe sit tag, og at forbrugerne igen er klar til at bruge penge. Det er også et varsel om, at de høje niveauer for forbrugertillid, som vi så sidste år, kan fastholdes efter en opbremsning her i første kvartal,” siger chefstrategen.

Tallet for forbrugertilliden steg fra 93 i marts til 95, 9 i april. Man havde ventet en stigning til 94.

Dagens amerikanske tal for forbrugertillid var ventet med spænding, fordi verdens største økonomi - USA - i høj grad er baseret på indenlandsk efterspørgsel. Og selvom der ikke er en direkte sammenhæng mellem forbrugertillid og faktisk forbrug, så er tallene en god indikator for, hvor villige amerikanerne er til at tage tegnebøger og kreditkort op af lommen, forklarer Henrik Henriksen. 

”Det er en interessant pejling af, hvordan forbrugerne har det i maven lige nu i forhold til de foregående måneder. USA er inde i et moderat opsving, hvor de stadig kæmper med eftervirkningerne af finanskrisen. Der er en høj gæld både blandt de enkelte amerikanere og i USA som sådan, og forbruget har været svagt i første kvartal i år. Noget skyldes det meget kolde vejr, mens andet måske bunder i mere reelle økonomiske forhold,” siger Henrik Henriksen og fortsætter:

”Boligpriserne stiger, og folks formuer på aktiemarkederne stiger også. Dertil var der et godt bilsalg og en god omsætning for byggematerialer i marts måned. Hvis man køber byggematerialer og biler, betyder det ofte, at man har en god fornemmelse i maven i forhold til fremtiden.”   

Sløv start på 2015

Efter en fin afslutning på 2014 har nøgletallene for amerikansk økonomi skuffet i første kvartal af 2015. Ligeledes har detailsalget og byggeriet været på en rutsjetur nedad de seneste måneder, og de nyeste tal for jobskabelsen i USA er omkring det halve af det forventede. Det ryster dog ikke chefstrategens grundlæggende tillid til den amerikanske økonomi. 

"Tallene bekræfter, at USA er inde i et opsving. Det er bl.a. den overordnede pæne jobskabelse, der spreder optimisme blandt de amerikanske forbrugere. Også boligmarkedet er i fremgang, og bankerne er villige til at låne penge ud. Meget tyder på, at de skuffende amerikanske tal i starten af året primært skyldes sæsonrelaterede hændelser, som fx den kolde vinter,” slutter Henrik Henriksen.