Markedskommentar: Mario Draghi holder sig fra de tunge våben

Centralbankchef Mario Draghi nøjes med en mindre vitaminindsprøjtning til europæisk økonomi, når der i dag er rentemøde i Den europæiske centralbank (ECB) i Frankfurt. Sådan lyder det fra chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

Derfor skal investorerne ikke gøre sig håb om, at det bliver i dag, at centralbanken lancerer såkaldte kvantitative lempelser, hvor ECB sætter gang i seddelpressen og gør det billigere for europæerne at låne penge.

”Jeg tror, det er for tidligt at regne med kvantitative lempelser. Det som flere og flere taler om i dag, er et mindre program, hvor man går ud og stimulerer långivningen i økonomien ved direkte at købe lån op,” siger Henrik Henriksen

Meget peger ellers på, at Europas økonomi har brug for et alvorligt skub i den rigtige retning. Inflationen er nu på 0,3 pct. Milevidt fra målet på lige under 2 pct.

”Der er ingen tvivl om, at ECB set i bakspejlet har gjort for lidt for sent. Både den faktiske inflation og inflationsforventningerne er faldet, og det ser stadig mere tvivlsomt ud, hvordan ECB skal nå sit mål på knap 2 pct.,” siger Henrik Henriksen

Problemet for centralbanken er ifølge chefstrategen, at Europa på mange måder står ved en økonomisk skillevej. Flere begivenheder kan i de kommende måneder sende økonomien i enten den ene eller anden retning.

”I september lanceres et låneprogram, som man ikke kender effekten af endnu, og i oktober offentliggøres en stresstest af de europæiske banker. Og så er der krisen i Ukraine, som man endnu ikke kender udfaldet af. Så der er mange ting, der kan påvirke økonomien både positivt og negativt i den kommende tid,” siger Henrik Henriksen

Derfor regner chefstrategen også med, at Mario Draghi vil åbne op for at tage de stærkere værktøjer i brug senere hen, hvis der skulle blive brug for det.

”Han vil nok annoncere, at hvis der ikke kommer en forbedring i den europæiske økonomi, så vil man sætte gang i kvantitative lempelser på et senere tidspunkt,” siger chefstrategen.