Markedskommentar: Stadig mere at hente på aktiemarkederne

Trods solide kursstigninger fra årets start er der stadig mere at hente på aktiemarkerne. Det vurderer chefstrateg Henrik Henriksen i den månedlige finansudsigt fra PFA Pension.

”Det er ellers ikke svært at få øje på faktorer, der kan skabe en uro på aktiemarkederne. Men aktierne er dog stadig attraktivt prissat sammenlignet med andre typer af investeringer som f.eks. obligationer," fortæller Henrik Henriksen.

Mens virksomhedsobligationer handler til kreditspænd, der er noget snævrere end gennemsnittet for de seneste 20 år, og realrenterne på traditionelle obligationer er ligeledes lavere end tidligere, så ligger langt de fleste aktiemarkeder under deres historieske gennemsnit.

"35 ud af de 44 lande der indgår i MSCI ALL Country World-indekset, handler til en relativt lavere pris end gennemsnittet for de seneste 20-30 år. Kun 9 lande er prissat højere end deres langsigtede gennemsnit," skriver Henrik Henriksen.

Der er dog stadig trusler mod en fortsat optur på aktiemarkederne. Den mest markante er ifølge Henrik Henriksen Den amerikanske centralbank.

"I USA har nøgletallene været bedre end ventet efter den meget hårde vinter, og den aktuelt største risiko for de finansielle markeder er, at den amerikanske centralbank også varsler en strammere pengepolitisk kurs," skriver han og tilføjer:

"Da Bernanke i maj sidste år første gang varslede en reduktion i centralbankens obligationskøb, skabte det store kursfald på både aktier og obligationer. Mens aktierne i løbet af sommeren gjorde comeback, blev 2013 det dårligste år for obligationer siden 1994."

Også krisen i Irak, hvor oprørere har taget kontrol med store dele af landet, kan påvirke olieprisen yderligere og dermed skabe problemer på de finansielle markeder.

"Begivenhederne i Irak har hævet olieprisen og fået aktiemarkederne til at bremse op. Irak er den næststørste olieproducent i OPEC og dækker 3-4 pct. af det globale olieforbrug. Der er begrænset ledig produktionskapacitet på oliemarkedet, så et større eller mindre udfald i den irakiske produktion kan skabe et større hop i olieprisen."

Henrik Henriksen forventer dog ikke, at situationen udvikler sig og dermed komme til at skabe et større dyk på de finansielle markeder.

"Indtil nu er der dog ikke noget, der tyder på, at oprørsbevægelsen kan nå de olierige områder i det sydlige Irak," skriver han.