Markedskommentar: Den amerikanske centralbank sætter kursen for sommeren

Centralbankchef Janet Yellen har markederne i sin hule hånd, når der i aften holdes pressemøde om pengepolitikken i Den amerikanske centralbank (Fed).

Hvis Yellen og Fed fastholder den lempelige kurs med lave renter, vil det være godt for aktierne hen over sommeren.  Men hvis hun overrasker investorerne og fortæller, at en stigning i Fed’s styrende rente er tættere på end ventet, kan det udløse fald i kurserne på både aktier og obligationer. En kommende rentestigning vil nemlig på sigt gøre det dyrere for amerikanske virksomheder at låne penge og dermed finansiere en fortsat vækst. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Møder i den amerikanske centralbank er stadig den vigtigste begivenhed for de finansielle markeder. Så den aktuelt største risiko for de finansielle markeder er, at den amerikanske centralbank varsler en strammere pengepolitisk kurs hurtigere end ventet,” siger Henrik Henriksen.

Den amerikanske økonomi har været i kraftig bedring fra starten af året. Det betyder at diskussionen om, hvornår pengepolitikken skal strammes op gradvist vil blive intensiveret.

”Da den foregående centralbankchef, Ben Bernanke, i maj sidste år første gang varslede en strammere pengepolitik og en reduktion i centralbankens obligationskøb, skabte det store kursfald på både aktier og obligationer. Mens aktierne i løbet af sommeren gjorde comeback, blev 2013 det dårligste år for obligationer siden 1994,” siger chefstrategen.

Risikoen for en strammere pengepolitik i USA er en af årsagerne til, at man i PFA Pension i øjeblikket ser mere positivt på de europæiske aktier, da pengepolitikken i Den europæiske centralbank (ECB) ser ud til at forblive lempelig i noget længere tid end den amerikanske.

”Vi foretrækker europæiske aktier. Indtjeningsudviklingen i europæiske virksomheder har haltet betydeligt efter de amerikanske virksomheder, men har potentiale til et comeback. Udbyttet er højere, prissætningen lavere og pengepolitikken fra ECB vil forblive lempelig i en meget lang periode,” siger Henrik Henriksen.