Markedskommentar: Rentenedsættelser rækker ikke for Draghi

En simpel sænkning af renten vil ikke være nok på morgendagens møde i Den europæiske centralbank (ECB). Derfor skal centralbankchef Mario Draghi levere en overraskelse, hvis han ikke skal skuffe markederne. Sådan lyder det fra seniorstrateg i PFA Pension Witold Bahrke.

”Vi har i et stykke tid forventet en rentesænkning og en negativ indskudsrente. Men en rentesænkning på 0,1–0,15 pct. point vil næppe være nok til at indfri markedets tårnhøje forventninger til ECB,” siger Witold Bahrke og tilføjer:

”Det afgørende spørgsmål er, hvad Draghi formår at trække op af hatten i form af mere utraditionelle pengepolitiske tiltag.”

ECB kæmper bl.a. med en meget lav inflation på kun 0,5 pct. i maj, hvilket er langt fra målet på lige under 2 pct. Men det er svært at rokke ved inflationen ved kun at sænke renten.

”Den lave inflation skyldes i høj grad globale faktorer, som ECB’s rentepolitik kun har begrænset indflydelse på. Centralbanken skal altså komme med noget stort, hvis den vil gøre en forskel,” siger seniorstrategen.

Konkret vurderer Witold Bahrke, at Mario Draghi skal levere 150 mia. euro i ekstra likviditet for at tilfredsstille markedet. Ellers risikerer det at koste på aktiekurserne.

”Hvis der ikke bliver annonceret markante likviditetstiltag i form af billige lån til banker, forventer vi at se skuffede europæiske aktiemarkeder på torsdag. De lån vil så formentlig være betinget på, at bankerne bruger pengene til at øge deres udlån, så de kommer ud i markedet og arbejde” siger Witold Bahrke.

Hvis Draghi skal overraske positivt, kræver det derfor, at ECB snarest sætter gang i kvantitative lempelser, hvor centralbanken starter seddelpressen og opkøber obligationer for at sætte flere penge i omløb.

”Det kræver enten en annoncering af begrænset obligationsopkøb eller meget konkrete hint om, at det snart vil ske. Vores forventning har siden årets start været, at ECB på sigt ikke kan komme udenom bredt baserede kvantitative lempelser,” siger Witold Bahrke.