Markedskommentar: Amerikanske investorer tvivler på aktiesatsning

Ikke siden 2003 har de private investorer i USA været så meget i tvivl om, hvorvidt de skal satse på aktier, som de var i maj måned. Det fortæller PFA Pensions chefstrateg Henrik Henriksen på baggrund af tal fra den amerikanske investor-organisation AAII (American Association of Individual Investors).

Tallene viser, at over 40 pct. af investorerne er neutrale, hvilket betyder, at de er usikre på, hvilken vej aktiemarkederne vil gå, og om de derfor skal satse på aktier eller obligationer.

”Det er et markant skifte i forhold til december 2013, hvor antallet af optimister på aktiemarkedet, såkaldte bulls, var på det højeste i godt et år. Men der er en kombination af faktorer, der har været med til at gøre investorerne mere usikre i år,” fortæller Henrik Henriksen og uddyber:

”Den hårde vinter har ramt de amerikanske nøgletal, Kinas økonomi er midt i en opbremsning, Den amerikanske centralbank (Fed) er i færd med at gøre pengepolitikken mindre lempelig, og aktierne er i det store hele kørt sidelæns i år i forhold til obligationer.”

Derfor mener Henrik Henriksen, at det er vigtigt at følge tendensen på markedet tæt i den kommende tid. Den næste bevægelse i enten den ene eller anden retning kan sætte tonen for resten af investeringsåret.

”Det næste større ryk i retning af enten aktier eller obligationer rykker også ved fortællingen om 2014 og dermed ved markedets fokus. Det kan få de usikre investorer til at bekende kulør,” siger han.

Chefstrategens eget bud er dog, at det bliver aktierne, der løber med de usikre investorers gunst.

”Jeg hælder til, at usikkerheden gradvist aftager hen over sommeren, og at det vil påvirker risikofyldte aktiver som aktier positivt. Sommeren er en usikker periode, men de lave renter og den overvejende positive nyhedsstrøm fra amerikansk og europæisk økonomi trækker i en positiv retning,” siger Henrik Henriksen.