Markedskommentar: Sommersløvhed risikerer at koste på aktiemarkederne

Verdens aktiemarkeder risikerer at blive ramt af en sommernedtur i de forestående måneder. Perioden fra maj til september er traditionelt en periode med modvind for aktiemarkederne. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension, Henrik Henriksen.

”De seneste fire år har vi kunnet se en uro på aktiemarkederne henover sommeren. Det var beskedent sidste år, men ellers er det ikke usædvanligt, at vi får afmatning i de måneder, vi er på vej ind i nu,” siger Henrik Henriksen.

Ifølge chefstrategen er der flere forklaringer på, at aktiemarkederne traditionelt klarer sig dårligere i sommermånederne, men grundlæggende mener han, at det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

”Der er en sæson, hvor der er færre nye investeringer. Ved årsskiftet er der mere optimisme for året, og mange steder bliver der søsat nye investeringsstrategier og placeret nye midler i markedet, hvorimod markedet falder mere til ro i sommermånederne,” siger han.

Om denne sommer også giver anledning til en aktienedtur er endnu for tidligt at sige, men Henrik Henriksen fortæller, at man som investor især skal være opmærksom på, hvad der sker i Den amerikanske centralbank (Fed) i den kommende tid.

”I år er den største usikkerhed for aktierne i sommerperioden, hvad Fed gør i forhold til den amerikanske pengepolitik. De er ved at gøre pengepolitikken mindre lempelig, og hvis det sker hurtigere end ventet, kan det forstyrre markederne,” siger han. Dertil kommer midtvejsvalget til november i USA som kan øge den politiske støj fra Washington.

Frygter man som investor en sommernedtur, så mener chefstrategen, at man skal tage sine forholdsregler.

”Det er vigtigt at være opmærksom på risikoen, og hvis man er bekymret for en sommerkorrektion, så skal man selvfølgelig nedbringe sin andel af aktier, og man skal købe mere defensive selskaber,” siger Henrik Henriksen.

I det store hele tror Henrik Henriksen dog på, at aktiemarkederne på den lange bane går gode tider i møde - på trods af den øgede risiko i sommermånederne.

”Min holdning er stadigvæk på den lange bane, at der er en del faktorer, der understøtter aktierne. Vækstindikatorerne i både USA og Europa peger op, i Europa ser man på at lempe pengepolitikken yderligere, og de amerikanske regnskaber har været bedre end ventet,” siger han.