Markedskommentar: Draghi trodser deflationstrussel på rentemøde

Centralbankchef Mario Draghi ser bort fra den meget lave inflation i europæisk økonomi og holder renten i ro. Sådan lyder forventningen fra PFA’s seniorstrateg Witold Bahrke op til dagens rentemøde i Den europæiske centralbank (ECB).

”I PFA forventer vi ikke nogen konkrete ændringer i pengepolitikken på mødet. I stedet vil centralbankchef Draghi nøjes med endnu et retorisk kunststykke. ECB vil derimod vælge at se gennem fingrene med en ekstrem lav inflation og holde rentevåbnet i ro i denne måned,” siger Witold Bahrke.

Seniorstrategen peger ellers på, at inflationen er så lav, at eurozonen risikerer at komme ind i en periode, hvor priserne direkte falder - såkaldt deflation.

”Stagnerende eller endda faldende priser vil stort set gøre det umuligt for mange lande at afvikle deres store gældsbyrder og dermed for alvor komme ud af gældskrisens klør,” siger Witold Bahrke.

Men der er flere årsager til, at Witold Bahrke regner med, at ECB holder sig fra renteændringer på dagens møde.

”For det første er vækstindikatorerne stadig i bedring, og for det andet vil inflationen bevæge sig tilbage til målet over tid, hvis man vælger at tro på ECB’s seneste inflationsprognose,” siger chefstrategen.

Men ifølge Witold Bahrke kan ECB’s forventninger til inflationen ændre sig i den kommende tid, og det vil presse centralbanken til at kigge på renten, der i øjeblikket er fastlagt til 0,25 pct.

”En nedrevidering af inflationsforventninger virker sandsynligt, når den nye prognose offentliggøres i juni. Det vil give grønt lys til en yderligere rentenedsættelse, inklusive en negativ indskudsrente som vi har set det i Danmark,” siger Witold Bahrke.

Han tror dog ikke, at en rentesænkning fra ECB vil løse eurozonens problemer på lang sigt. Derfor forventer seniorstrategen, at centralbanken senere i år vil sætte gang i kvantitative lempelser, populært sagt seddelpressen. Det betyder, at centralbanken opkøber obligationer i massivt omfang for at øge mængden af penge i markedet.

”En rentesænkning vil kun have en kortvarig effekt, idet ECB er op imod andre store centralbanker, som i forvejen forfølger massive devalueringsstrategier. Før eller siden vil ECB således være nødsaget til at finde bazookaen frem i form af kvantitative lempelser,” siger han.