Markedskommentar: Draghi tager stort skridt mod kvantitative lempelser

Den europæiske centralbank (ECB) med centralbankchef Mario Draghi i spidsen er klar til at sætte gang i seddelpressen, hvis truslen om deflation i eurozonen ikke snart aftager. Det fortæller seniorstrateg i PFA Pension, Witold Bahrke, i forlængelse af dagens pressemøde i ECB.

”Mario Draghi åbner døren for kvantitative lempelser på vid gab med udmeldingen på dagens pressemøde, og det er formentlig seddelpressen, man taler om her. Det er særdeles positivt, for det er et af de mest effektive våben mod deflation, og det har ikke før på et pressemøde været nævnt så eksplicit,” siger Witold Bahrke.

På pressemødet kom det frem, at det er en enig centralbank, som er klar til at tage det nye værktøj i brug, og det kan blive aktuelt allerede på et af de kommende møder, hvis inflationstallene for april ikke viser forbedringer.

”Rådet er enige om, at det her er et oplagt våben at bruge, hvis inflationsrisiciene bliver mere håndgribelige. Så hvis inflationen ikke stiger nævneværdigt i april, er det meget sandsynligt, at man vil skride til handling,” siger Witold Bahrke.

Inflationstallene for april offentliggøren 30. april, og baseret på Mario Draghis udmeldinger på pressemødet er centralbanken allerede i gang med at skrue en model sammen for, hvordan lempelserne kan foregå.

”Selvom Draghi ikke udelukker, at vi har set den sidste traditionelle rentesænkning endnu, så indikerer han, at man er i gang med at overveje, hvordan man kan designe kvantitative lempelser. Så det er forholdsvis konkret, uden at han decideret lover, at man faktisk gør det,” siger Witold Bahrke.