Markedskommentar: ECB holder kursen trods rekordlav inflation

Den europæiske centralbank (ECB) trodser truslen fra den ekstremt lave inflation i eurozonen og sætter ikke renten yderligere ned på dagens rentemøde. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension, Witold Bahrke.

”Signalerne fra væksten, inflationen og kreditudviklingen er tilsammen ikke tilstrækkelig svage til at give centralbanken grønt lys til yderligere lempelser allerede i april,” siger Witold Bahrke.

Seniorstrategen mener dog, at det stadig er vigtigt at holde øje med inflationen, som bevæger sig faretruende tæt på nulpunktet med et niveau på 0,5 pct. fra år til år.

Centralbankens seneste skøn peger på en inflation på 1,7 pct. ved udgangen af 2016, hvilket er tæt på målet på lidt under 2 pct. Men Witold Bahrke mener, at der er flere usikkerheder omkring det skøn.

”Der er lang tid til 2016, og inflationen er faldet yderligere siden prognosen blev offentliggjort. I marts lå inflationen på det laveste niveau siden 2009, hvor finanskrisen var på sit højeste,” siger han.

Hvis inflationen nærmer sig nulpunktet vil det være gift for den væksthungrende europæiske økonomi, men Witold Bahrke tror, at centralbankchef Mario Draghi vil afvente inflationstallene for de kommende måneder, før han skrider til handling.

”I første omgang vil ECB se gennem fingrene med den beskedne vækst i forbrugerpriserne, fordi en række engangseffekter ser ud til at bidrage til den lave inflation. Bl.a. falder påsken senere i år, hvilket har spillet ind på inflationstallet for marts” siger Witold Bahrke.

På længere sigt vurderer Witold Bahrke fortsat, at der vil komme yderligere lempelser af pengepolitikken fra ECB, især hvis væksten og inflationen ikke begynder at vise sundhedstegn.

”Vi tror fortsat på yderligere lempelser i 2014, men det kræver formentlig faldende vækstindikatorer over en bred front og mere håndfaste tegn på faldende inflationsforventninger. Fremadrettet vil det primære fokus dog være på mere ukonventionelle værktøjer, fordi det traditionelle renteværktøj er ved at være brugt op,” siger Witold Bahrke

Derfor er det ikke så usandsynligt, at ECB går Den amerikanske centralbank i bedene og sætter gang i kvantitative lempelser, hvor centralbanken starter seddelpressen og opkøber massive mængder af obligationer.

”Den tyske Bundesbanks præsident, Weidmann, har for nyligt genoplivet forventningerne om yderligere lempelser fra ECBs side ved at minde markedsdeltagerne om, at kvantitative lempelser er en del af centralbankens værktøjskasse,” fortæller Witold Bahrke.