Markedskommentar: Investorer går efter uforudsigelige aktier

Verdens aktieinvestorer har et rigtig godt øje til virksomheder med stor usikkerhed i indtjeningen. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Populært sagt er selskaber, hvor der har været en stor uenighed om indtjeningsudsigterne hos analytikerne, blevet belønnet på aktiemarkedet det seneste år,” siger Henrik Henriksen:

”Ser man på forbindelsen mellem aktieafkast og selskaber med en høj stabilitet i indtjeningen har den været negativ det seneste år. Derimod har der været en positiv sammenhæng mellem aktieafkast og usikkerhed i forventningerne til indtjeningen,” fortæller chefstrategen.

Det er de mildere vinde over den globale økonomi, der har gjort investorerne mere sultne på de hurtige men også risikable gevinster, og det har foreløbig belønnet sig.

”Når der er stor uenighed om udsigterne for et selskabs indtjening, er der større potentiale i begge retninger. I takt med at den globale økonomi har undgået nye stød, er mere uforudsigelige virksomheder blevet belønnet,” fortæller Henrik Henriksen.

Drivkraften bag den bedre globale økonomi er centralbankernes lempelige pengepolitik ført an af Den amerikanske centralbank (Fed). Og investorernes større risikovillighed er et tegn på, at centralbankernes mission er lykkedes.

”Udviklingen på aktiemarkederne har i høj grad været bestemt af centralbankernes pengepolitik, og investorer, der har fulgt den vigtigste og enkleste af alle regler, ”Don’t fight the Fed”, har klaret sig godt,” siger chefstrategen.

Derfor er det også vigtigt som investor at holde godt øje med, hvornår Fed for alvor begynder at stramme pengepolitikken igen.

”Opbremsningen på aktiemarkedet kommer når centralbankerne fjerner punchbowlen. Der er basalt set tre udviklinger der kan udløse hastigere stramninger i USA: Bedre vækstdata, tegn på stigende inflation og overdreven risikoappetit på de finansielle aktiemarkeder,” siger Henrik Henriksen.