Markedskommentar: Kina ligner USA før finanskrisen

Stormen omkring Kinas økonomi tager til i takt med, at de dårlige nyheder vælter ud af det store land i øst. Og ifølge seniorstrateg i PFA Pension Witold Bahrke er der flere ligheder mellem Kinas nuværende situation og den USA befandt sig i umiddelbart før finanskrisen brød ud.

”Kinesisk økonomi udviser i dag mange paralleller med USA i 2007 og 2008, da boligboblen bristede og finanskrisen blussede op,” siger Witold Bahrke.

”Kinas samlede gæld udgør over 200 pct. af BNP og den private sektors gæld accelerer kraftigere end i USA før finanskrisen. Ændringen i gælden ser vi som en vigtig kriseindikator. Og sidste uges nyhed om den første større virksomhedskonkurs vidner om, at Kinas kreditfinansierede væksteventyr er nået til vejs ende,” fortæller han.

De kinesiske vækstindikatorer er faldet de seneste måneder og væksten i den kinesiske industriproduktion er den laveste siden 2009. Og selvom en kinesisk krise næppe vil ramme verden så hårdt som krisen i USA, så har nervøsiteten sat sig i de finansielle markeder, hvor f.eks. råvaremarkederne reagerer kraftigt. Alligevel er det som om alvoren endnu ikke er gået op for Kinas magthavere.

”Midt i stimen af skuffende nøgletal annoncerede det kinesiske styre i sidste uge, at vækstmålet for 2014 lyder på 7,5 pct., hvilket er så godt som uændret i forhold til sidste års vækst på 7,7 pct., og det hænger ikke rigtig sammen med de vækstmæssige udfordringer,” siger seniorstrategen.

Dermed ser det ud til, at de kinesiske politikere vender tilbage til de gamle geværgreb med på unaturlig vis at hjælpe økonomien på vej.

”Politikerne omkring præsident Xi forsøger tilsyneladende at udskyde det uundgåelige, hvilket ikke mindst viser sig i form af den seneste tids svækkelse af den kinesiske valuta initieret af den kinesiske centralbank,” fortæller Witold Bahrke.

Den manøvre risikerer dog at spænde ben for kinesernes ambition om at få ændret økonomien i en mere balanceret retning.

”Det kommunistiske styre har det erklærede langfristede mål, at Kinas økonomi forandres i retning af en mere forbrugsdreven og balanceret vækstmodel. Men at udskyde det uundgåelige ved at ty til forældede vækststrategier øger risikoen for, at den tilpasning bliver mere smertefuld i form af en hård landing,” siger seniorstrategen.

Witold Bahrkes forhåbning er, at Kinas ledere har erkendt de langsigtede udfordringer for kinesisk økonomi, og at de derfor formår at styre udenom en ny krise. Men der er god grund til at holde et vågent øje med Kina i den kommende tid.

”Der er stadig en chance for, at Kina undgår et 2008 deja-vu, men de seneste signaler fra styret i Beijing har ikke gjort risiciene mindre. Landet er og forbliver en af de største usikkerhedsfaktorer for de finansielle markeder i den kommende tid,” siger han.