Markedskommentar: Ukrainsk krise skaber uro på aktiemarkederne

Uroen i Ukraine, hvor russiske tropper har taget kontrol med halvøen Krim, er ikke kun af diplomatisk karakter. Også verdens aktiemarkeder lider under krisen i østlandet.

Især det russiske marked er hårdt ramt af tocifrede fald, men også markederne i Europa, Asien og USA er påvirket af situationen. Det fortæller chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.
 
”Det er en ret alvorlig situation. Det rammer umiddelbart Europa hårdere end USA og Asien fordi handelsforbindelserne er tættere her. Så vi kan se, at de virksomheder, der har interesser i de her lande, de falder meget tilbage,” siger Henrik Henriksen.
 
Uroen kommer på et uheldigt tidspunkt for Europa, der først nu var begyndt at få lidt økonomisk vind i sejlene.
 
”Opsvinget er jo ikke ligefrem et, der stryger afsted, så det her giver noget usikkerhed om den europæiske økonomi. For Rusland kommer det også på et dårligt tidspunkt, hvor deres økonomi også er mødt af modvind,” fortæller chefstrategen.
 
Politiske og diplomatiske kriser, der rammer aktiemarkederne, er ikke et nyt fænomen. De senere år har uroen i Mellemøsten især ramt markederne, men alligevel vurderer Henrik Henriksen, at situationen i Ukraine er mere alvorlig.
 
”Den her konflikt har potentielt større effekt på markederne, end vi har set i lignende konflikter de seneste år, fordi den foregår midt imellem Vesteuropa og Rusland, fordi der er store olie og gasinteresser på spil, og fordi den involverer stormagterne i verden mere direkte,” siger han.
 
Henrik Henriksen regner med, at en decideret væbnet konflikt kan undgås. Men situationen i Ukraine illustrerer, at aktieåret 2014 foreløbigt har været noget mere udfordrende end det foregående.
 
”Det er et udtryk for, at aktiemarkederne i år er mere usikre. Vi regner dog stadig med, at aktier giver højere afkast end obligationer for hele året, men man må tage de udfordringer med, som vi ser nu her,” siger han.