6 Tips til rådgivningssamtalen

I PFA rådgiver vi ud fra nogle fælles faglige retningslinjer, og alle rådgivere bedømmes og certificeres af en uvildig tredjepart. Det er din sikkerhed for, at vi kan give dig en kompetent rådgivning. Men derfor behøver du jo ikke at læne dig tilbage og lade din rådgiver om at føre ordet. Få 6 tips til, hvordan du kan udfordre din rådgiver og få det bedste ud af rådgivningssamtalen.

Ingen grund til at undskylde Sygdom, død og økonomi i alderdommen. Det er emner, som mange af os ikke tænker på i det daglige. Derfor er det nemt at føle sig usikker og uforberedt, når man møder op til rådgivningssamtalen. Men det er helt ok. Så lad være med at bekymre dig om teknik og detaljer og sørg for at få stillet de spørgsmål, som er vigtige for dig. Spørg gerne din rådgiver, om han har set dine tal igennem, og om han synes, de ser fornuftige ud. Og meld klart ud, hvad du gerne vil have ud af mødet, så I bruger tiden rigtigt.

Få overblik ved at samle dine ordninger ét sted Når du skifter job, eller din virksomhed får nyt pensionsselskab, kan det ofte betale sig at få samlet pensionerne ét sted. Det giver overblik og færre omkostninger, så det er en fordel for næsten alle. Og det er faktisk din rådgivers job at hjælpe dig med alt det praktiske, hvis du beder om det. Vær særlig omhyggelig med at få samlet alle småordninger. Du kan få et samlet overblik over dine pensioner på pensionsinfo.dk, som du logger dig på med dit NemID.

Er du ligeså risikovillig som din rådgiver? Sparer du op til markedsrente i PFA Plus, vil din rådgiver måske anbefale dig at vælge en investeringsprofil med højere risiko, end du selv havde tænkt. Det er noget med, at pension er langsigtet opsparing, og at det skulle give det bedste afkast på den lange bane. Men måske er din rådgiver mere risikovillig end dig selv? Spørg om ikke det er sandt, at langt de fleste vælger middel risiko. Eller brug PFA’s Investeringsguide inden mødet til at lære om din risikoprofil. Det er trods alt dine penge og dig, som i givet fald skal bære tabet. Og ingen ved med sikkerhed, hvad der er bedst at vælge.

 "Så skal du spare mere op…” …er bare ikke løsningen på alle problemer i verden, men du vil høre det ofte. For med udsigter til færre danskere i den arbejdsdygtige alder, længere levealder og voksende sundhedsudgifter, er det fristende at konkludere, at vi alle bør spare mere op. Men husk, at det stadig er et personligt valg, hvor mange penge du vil sætte til side til alderdommen. Så fortæl din rådgiver, hvad du ønsker dig i livet, og hør, om det ikke er bedre først at betale af på det dyre forbrugslån, og om ikke drømmene kan nås ved at holde fokus på familien og satse på den faste indbetaling i 30'erne, og så skrue op for indbetalingen i 40'erne og frem. På pensionstallet.dk kan du endda nemt og enkelt lege med tallene og se, hvad din pensionsindbetaling betyder for din økonomi i pensionisttilværelsen.

Få de nødvendige forsikringer Det er din rådgivers opgave at sørge for, at du er ordentligt dækket, hvis du fx bliver syg eller kommer til skade. Og det er selvfølgelig en god idé at få forsikringerne på plads tidligt i livet, hvor du måske har børn, boliggæld, og dit helbred er godt. Men husk så også at spørge din rådgiver løbende, om ikke tiden er inde til at nedsætte forsikringerne, i takt med at din løn og formue vokser, og dine forpligtelser bliver mindre.

Du betaler selv for det Alting koster noget, tænker du måske. Men hvordan betaler du for rådgivningen? Og afhænger din rådgivers løn af de anbefalinger, du får? Det er helt naturligt at spørge til. I PFA har du faktisk allerede betalt for rådgivning i form af de såkaldte administrationsomkostninger. Din rådgiver får en fast løn, og dertil en mindre kvartalsvis bonus, hvis din tilbagemelding på rådgivningen er god. Derfor har din rådgiver en særlig interesse i, at du er glad, når mødet slutter. Udnyt det til at få mest muligt ud af samtalen. Det er din samtale og dig, det handler om.