PFA Brug Livet Fonden støtter hjertesager om autisme, alkoholisme og angst

En kogebog til autister, rådgivning til børn og unge af alkoholiserede forældre og selvhjælp til personer med akut angstanfald er valgt som årets tre hjertesager efter afstemning på facebook.

PFA Brug Livet Fonden støtter ildsjæle, der hjælper andre til at bruge livet. Årets hjertesager er Landsforeningen Autismes projekt Madglad, TUBA – ingen skal vokse op med fulde forældre og Angstpilot – en applikation, der giver mennesker hjælp og støtte til at håndtere angst eller uhensigtsmæssig nervøsitet i hverdagen.

Alle tre sager modtager 50.000 kroner plus en hjertesagsbooster – en indsats fra PFA og partnere for at skabe opmærksomhed om sagen til en værdi af op til 200.000 kr.

40.000 fans på facebook Det er tredje gang PFA Brug Livet Fonden vælger hjertesager, efter ildsjælene selv har lagt deres sager ind på facebook. Der blev lagt godt 100 sager ind, og fondens facebook-side har nu 40.000 fans, der følger med. De tre vindersager lå alle på top ti-listen over de mest populære sager, hvoraf 15 gik videre til en udvælgelsesrunde i bestyrelsen for PFA Brug Livet Fonden.

”Der er rigtig mange ildsjæle herhjemme, som er engageret i en masse gode sager. Og de gør en kæmpe indsats bl.a. gennem frivilligt arbejde på områder, hvor velfærdssamfundet slet ikke slår til. Dem vil vi gerne give en hjælpende hånd og en opmuntring i form af en mindre sum penge til at synliggøre deres sag,” siger Søren P. Espersen, direktør for Koncernkommunikation & Ledelse hos PFA Pension.

Også internt har PFA oprettet en pulje til at stimulere PFA’ernes lyst til at yde en frivillig indsats i samfundet. Ligesom PFA’erne gav en del af deres julegave i 2011 til de 15 mest populære sager fra facebook-afstemningen.

Autisme, alkohol og angst Landsforeningen Autisme hjælper bl.a. de 3.600 børn og unge, der hvert år får en autismediagnose. Mange udvikler dårlige madvaner og spiser kun moset mad, da de ellers oplever stort ubehag ved spisningen. Andre vil kun spise en madvare ad gangen, da det ellers bliver alt for mange indtryk på samme tid. Landsforeningen Autismes projekt skal udvikle en kogebog for børn og unge med autisme, der imødekommer de særlige behov og hensyn, der skal tages. Forud for bogen skal problematikkerne kortlægges for at skabe overblik over de mest problematiske madvarer og mest udtalte sansemæssige vanskeligheder.

TUBA vil være talerør for unge børn af alkoholmisbrugere, så de får bedre hjælp – mens de lever i familien og senere i livet. Hjælpen indeholder:

  • Konkret viden og undervisning om misbrug og dets konsekvenser. 
  • Bearbejdning af fortidens oplevelser af omsorgssvigt og tab, så det bliver muligt at bære den smerte, den unge så længe har forsøgt at lukke af for.
  • Et forum, hvor de unge kan inspireres til at se nye muligheder.
  • Et forum, hvor unge børn af alkoholmisbrugere i alle egne af landet kan etablere kontakt med hinanden og således bryde ud af deres isolation og ensomhed.

TUBA fik også støtte i 2011 fra PFA Brug Livet Fonden, og bestyrelsen valgte igen i år at give penge til foreningens generelle oplysningsarbejde.

Angstpilot er en gratis applikation, der giver mennesker hjælp og støtte til at håndtere angst i hverdagen. Ifølge Psykiatrifonden lever mindst 350.000 mennesker med en eller anden form for angst i hverdagen. Mange af dem kan have svært ved at få den nødvendige støtte i dagligdagen. Angstpilot er en mobil/web applikation, der kan bruges både med smartphones, Ipad og computer - 24 timer i døgnet. App’en består af blandt andet af en ”Angstassistent”, som kan hjælpe gennem et angstanfald. Derudover indeholder den en række gode råd og en bred vifte af øvelser, som gør det lettere at leve med angst i hverdagen – bl.a. guidet meditation og åndedrætsøvelser. Læs mere på www.facebook.com/angstpilot eller på www.angstpilot.dk.

 

Fakta om PFA Brug Livet Fonden

  • Fondens formål er at støtte ildsjæle, der hjælper andre til at bruge livet
  • Fonden blev etableret i 2009 med en fondskapital på 3 mio. kr. De første donationer gik til Girltalk.dk, Servicehunde for Handicappede, Danske Hospitalsklovne og TUBA
  • Fonden uddeler i år 150.000 kr. Dertil kommer støtte fra PFA Pension til skabe opmærksomhed omkring hjertesagen
  • Hjertesager indstilles på Facebook, hvor der også stemmes om hvilke hjertesager, der bør støttes. De 15 sager med størst opbakning indstilles til bestyrelsen, som fordeler støtten til en eller flere sager
  • Bestyrelsen består af formand for Lederne Svend Askær (bestyrelsesformand), professor Bjørn Nørgaard, formand for Teknisk Landsforbund Gita Grüning og koncernchef for PFA Pension Henrik Heideby.