Pensionsmilliarder skal arbejde for ekspert

PFA Pension investerer op til 10 milliarder kroner i projekter, som skaber vækst og arbejdspladser i danske virksomheder. EKF, Danmarks eksportkredit, stiller garanti for investeringerne.

PFA Pension, Danmarks største pensionsselskab, og EKF, Danmarks eksportkredit, har i dag indgået en aftale om et ambitiøst samarbejde. Målet er styrke væksten og skabe arbejdspladser hos danske eksportvirksomheder og deres underleverandører. I alt stiller PFA en ramme på 10 milliarder kroner til rådighed for det nye samarbejde.

Samarbejdet betyder, at udenlandske virksomheder fremover kan låne penge hos PFA til at købe varer hos danske virksomheder. Lånene bliver formidlet af EKF, som giver PFA en garanti for, at pengene bliver betalt tilbage.

”Den vigtigste opgave i det danske samfund netop nu er at få sat gang i væksten og skabt arbejdspladser i det private erhvervsliv. Det ønsker PFA at bidrage aktivt til samtidig med, at vi sikrer et godt afkast til pensionsopsparerne. Det kan vi gennem samarbejdet med EKF,” siger koncernchef og CEO Henrik Heideby, PFA Pension.

Også hos EKF er der tilfredshed.

”Samarbejdet mellem EKF og PFA øger danske eksportvirksomheders chancer for at vinde nye ordrer. Hos EKF glæder vi os derfor til at hjælpe med at sætte PFA’s milliarder i arbejde til gavn for Danmark. Vi ved, at efterspørgslen er der - alene i andet halvår af 2011 formidlede EKF lån for mere end 5 milliarder kroner,” siger direktør Anette Eberhard, EKF.

Prisen på EKF’s garantier fastsættes på markedsvilkår. PFA vil løbende blive forelagt mulige investeringer, men som udgangspunkt forventer parterne, at der vil være tale om lån på mindst 250 millioner kroner og med lange løbetider. For eksempel til store projekter som vindmølleparker, aktiviteter i olie- og gasindustrien eller lignende.

Ny ideer giver virksomhederne flere valgmulighederSiden finanskrisen startede, er det blevet stadig mere vanskeligt for virksomhederne at finde finansiering på de traditionelle kapitalmarkeder. Derfor er der brug for nytænkning. Det er aftalen mellem det private pensionsselskab PFA og statsejede EKF et godt eksempel på.

Når pensionskasserne træder til som kilde til finansiering, får de danske eksportvirksomheder og deres kunder flere valgmuligheder. Det bidrager til at sikre et effektivt og fleksibelt kapitalmarked.

KontaktEKF: Direktør Anette Eberhard, via kommunikationskonsulent Ole Lindhardt på tlf. 20 18 39 52 eller 35 46 61 78.
PFA: Koncernchef, CEO Henrik Heideby på tlf. 39 17 50 01 eller via public affairs direktør Thomas Torp på tlf. 25 21 85 80.

Om PFAPFA er Danmarks største kundeejede pensionsselskab. Selskabet forvalter en pensionsformue på 335 mia. kr. for over en halv million pensionskunder. Omkring 10.000 virksomheder har firmapensionsordning i PFA.

PFA’s formål er, at sikre kunder den bedst mulige pensionsopsparing og det højeste afkast. PFA bidrager dog samtidigt gennem sine investeringer til vækst og udvikling i dansk erhvervsliv. I 2011 deltog PFA således i opbygning af fonden Dansk Vækstkapital, der leverer kapital til danske vækstvirksomheder.

Om EKFEKF styrker små og store danske virksomheders konkurrenceevne. Dels ved at forsikre virksomhederne mod den risiko, der kan være ved at handle og investere i andre lande. Og dels ved at hjælpe deres udenlandske kunder med at finde finansieringen, så det bliver attraktivt at lægge ordren i Danmark.

I 2011 var EKF’s indsats med til at sikre danske eksportvirksomheder og deres underleverandører nye ordrer for mere end 30 milliarder kroner. Det forbedrede Danmarks betalingsbalance med 12 milliarder og bidrog til at skabe eller fastholde 20.000 arbejdsplader i Danmark. EKF er statsejet, men drives på forretningsmæssige vilkår.