PFA er ansvarlig investor - også i Afrika

Berlingske skriver i disse dage kritisk om pensionsselskabernes investeringer i statsobligationer i Afrika.

Som investor står man i et dilemma, hvor man skal vælge mellem at bidrage til vækst og udvikling i Afrika eller at holde hænderne helt rene og vende ryggen til Afrikas udviklingsbehov. Der er fra politisk side et stort ønske om, at danske virksomheder investerer i Afrika og dermed bidrager positivt til vækst og udvikling på kontinentet. Det bekræftes af erhvervsminister Ole Sohn i pressen i dag. Der er således enighed om, at investorer bør være til stede i Afrika. Men det skal naturligvis ske på forsvarlig vis.

Fremskridt i ElfenbenskystenI PFA kan vi godt stå inde for vores investering på 49 mio. kroner i statsobligationer i Elfenbenskysten. Landet er ved at komme sig ovenpå en borgerkrig og er på rette vej. Landet ønsker at indføre reformer, national forsoning, institutionelle reformer m.v.

Elfenbenskysten er i gang med et IMF program for fattige lande (HIPC). Programmet kræver betydelige strukturelle reformer indenfor retsvæsen, governance, offentlige finanser, elektricitetsgenerering, finansiel sektor, skattesystem m.m. IMF har fredag 11. maj 2012, færdiggjort sit første review af deres program, hvor IMF roser Elfenbenskysten for deres fremskridt i reformer og kvitterer ved at låne landet 100 mio. dollar – knap 600 mio. kroner.

Etik i investeringerneI modsætning til investeringer i aktier, hvor vi kan påvirke virksomhederne, kan PFA ikke påvirke stater. Det er først og fremmest det politiske system og i særdeleshed Udenrigsministeriet, der gennem udenrigspolitikken kan påvirke fremmede stater. PFA’s valgmuligheder er enten at beholde obligationerne eller at sælge dem.

PFA vurderer løbende disse sager og finder det ind imellem nødvendigt at ekskludere en fremmed stats obligationer fra PFA’s investeringsportefølje. Det er fx tilfældet med Hviderusland, ligesom PFA også for flere år siden fravalgte alle investeringsaktiviteter i Burma. PFA har ingen investeringer i statsobligationer i fx DR Congo, Uganda, Angola eller Nigeria.

I PFA arbejder vi på at sikre, at vores investeringspolitik overfor fremmede stater er i bedst mulig overensstemmelse med den officielle danske holdning til disse stater og til Udenrigsministeriets vurdering af staterne.