Markedskommentar: Neutrale investorer kan give optur i markederne

Lige nu er der grund til at forvente et positivt momentum på aktiemarkederne, fordi mange investorer har trukket sig ud og har parkeret deres penge på sidelinjen. Det kan være et tegn på, at aktierne har nået bunden i denne omgang, og at udviklingen snart vender, vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”I øjeblikket er der historisk mange neutrale eller tvivlende investorer i USA - det største antal siden 1989. Neutrale investorer er hverken optimistiske eller pessimistiske – de har altså ikke nogen forventning til, om markedet går op eller ned. De positionerer sig derfor forholdsvis forsigtigt og har nogle penge på sidelinjen, så de er klar til at købe, hvis der kommer tegn på bedring. Når der er så mange neutrale investorer som nu, har det ofte været et positivt varsel for de følgende 1-3 måneder på aktiemarkederne,” forklarer chefstrategen.

Den nuværende situation er præget af de pludselige rentestigninger omkring 20. april, der særligt har ramt aktiemarkederne i Europa, i nogen grad emerging markets og i mindre grad i USA. Det gav nervøse trækninger og meget lidt forårsagtige fornemmelser blandt investorerne. I USA peger de økonomiske nøgletal lige nu opad samtidig med, at renterne stiger. Henrik Henriksen vurderer, at spørgsmålet nu er, hvad investorerne tror mest på. Indtil nu har rentestigningerne trukket noget tillid ud af aktiemarkedet, men det kan vende, hvis obligationsmarkederne bliver lidt mere stabile efter to svære måneder.

”Når summen af usikre og pessimistiske investorer er høj, er det ofte et tegn på, at markedet vender. Det sker, fordi investorerne i overensstemmelse med deres overbevisning eller mangel på samme, har positioneret sig forsigtigt. I takt med, at deres midler vender tilbage til aktiemarkedet igen, er der mulighed for pæne stigninger - medmindre vi får deciderede dårlige nyheder,” siger Henrik Henriksen.

Dårlige nyheder kan ændre retningen

Lige nu kan disse dårlige nyheder især komme fra det økonomisk skrøbelige Grækenland eller fra USA i forbindelse med den ventede renteforhøjelse. Situationen i Grækenland kan gå begge veje, men den amerikanske renteforhøjelse kommer kun, hvis data viser, at økonomien er robust. Begge dele kan blive udslagsgivende for aktiemarkederne, vurderer Henrik Henriksen.

”Hvis nyhedsstrømmen skuffer, fx hvis situationen i Grækenland forværres kraftigt, og de amerikanske nøgletal forbliver svage, kan kurserne falde yderligere. Men den høje andel af tvivlere og pessimister viser, at investorerne langt hen ad vejen har taget højde for disse problemer. Hvis nyhedsstrømmen ikke bliver værre end nu, så tror jeg, at aktierne har set bunden i denne omgang,” konstaterer chefstrategen.