Markedskommentar: Europæiske aktier polstret til græsk uro

Selvom aktie- og obligationsmarkederne er startet med fald mandag formiddag, så er den græske krise relativt isoleret. De europæiske lande er nemlig langt bedre rustet til at klare græsk uro end i 2010-2012, hvor Grækenland sidst var ude i en alvorlig krise. Det forklarer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Europæisk økonomi er i en bedre forfatning end sidst, grækerne var i krise. De seneste vækstindikatorer fra de europæiske virksomheder er på det højeste niveau i fire år – til trods for at de er indsamlet midt i juni, hvor den græske krise er vokset,” siger Henrik Henriksen.

På det danske totalindeks er aktierne faldet med 1,6 procent siden åbningen i morges, mens  de 50 største europæiske aktier i Euro Stoxx 50 er faldet med 3,5 procent. Aktierne er dog stadig over niveauet i forrige uge.  

Henrik Henriksen peger på, at der ikke er udsigt til, at situationen eskalerer. Dels er der generelt positive takter i den europæiske økonomi, dels har investorerne positioneret sig, så de ikke rammes så hårdt af den græske tumult.

”Aktiemarkederne i Danmark og Europa har rejst sig lidt her til morgen efter en nedgang fra start. Det viser, at de europæiske investorer og virksomheder er godt polstret, fordi de har spredt deres risiko, og fordi den private sektor i Europa generelt ikke er eksponeret særlig meget mod Grækenland. Langt de fleste græske obligationer ejes i dag af andre stater, og det betyder et mindre stress-niveau på de finansielle markeder end tilbage i 2012, hvor der sidst var krise i Grækenland,” siger Henrik Henriksen.

Han peger på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i januar har lanceret QE- programmet (Quantitative Easing) til opkøb af obligationer. Programmet kan udvides, hvis det er nødvendigt og kan på den måde bruges til at dæmme op for uroen på markederne.

Folkeafstemning om redning

Chefstrategen er heller ikke nervøs for folkeafstemningen d. 5. juli, hvor grækerne efter planen skal tage stilling til hjælpepakken fra Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU-Kommissionen.

”Der vil være finansiel uro resten af ugen, og de græske meningsmålinger forud for folkeafstemningen kan få en central rolle heri. Men hvis grækerne stemmer ja til kreditorernes hjælpepakke, som tallene peger på nu, vil mange investorer formentlig ræsonnere, at det, vi ser nu, er en stress-test af markedet på baggrund af den usikre situation om folkeafstemningen. Hvis aktierne begynder at rette sig – og grækerne stemmer ja på søndag – vil markedet formentlig kun kende en retning herfra, og det er op. Men det kræver en græsk regering, der kan implementere et ja,” siger han.