Markedskommentar: Eurogruppen afventer græsk udspil

Der kommer næppe flere euro på bordet, når eurogruppen i aften mødes i Bruxelles til forhandlinger om den græske gældskrise. Men så længe mødet viser, at der er vilje til at nå en løsning på begge sider af forhandlingsbordet, vil markederne forholde sig afventende. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”P.t. er bolden i Athen, og forhåbningen er, at den græske premierminister Alexis Tsipras kommer med et levedygtigt forslag til en ny aftale med kreditorerne om Grækenlands gæld. Det interessante er, om det her bliver en fortsættelse af de gamle forhandlinger, eller om man vil prøve at forhandle en helt anden løsning.  Jeg tror desværre ikke, vi skal vente os en ny aftale på aftenens eurogruppemøde, men det er vigtigt med et udfald, der viser, at der i det mindste er en forhandlingsproces i gang,” siger Rasmus Pilegaard. 

Han tilføjer, at Grækerne er ude i en historisk økonomisk krise, som kan sammenlignes med den amerikanske depression i 1930’erne. Hverken de øvrige lande i eurozonen eller grækerne selv kan leve med den truende sociale og økonomiske deroute, ligesom det på lang sigt skaber usikkerhed på finansmarkederne.

”Forhandlingerne i aften bliver hårde, og den akutte situation i Grækenland ligger et enormt pres på den græske premierminister Tsipras for hurtigt at indgå en aftale med kreditorerne. Men det er yderst tvivlsomt, om Europa vil se med mere generøse øjne på grækernes forhandlingsudspil end før folkeafstemningen,” forklarer Rasmus Pilegaard.

Måske gældslempelse forude

Selvom kreditorerne ikke nødvendigvis har penge med til grækerne på aftenens møde, er der en lille mulighed for, at man er parat til indirekte at give grækerne en hånd.

”Man kan håbe for grækernes skyld og stabiliteten i Europa, at man over de kommende dage måske kan strikke en aftale sammen, som direkte eller indirekte giver en gældslempelse knyttet op på implementeringen af konkrete reformer. Det står efterhånden rimelig klart, at grækerne ikke kan betale alle de penge, som de skylder. Lige nu er den græske økonomi smeltet helt sammen som følge af den strenge kapitalkontrol. Jo længere tid banksystemet er sat ud af funktion, jo mere permanente bliver de negative effekter, og dermed forringelsen af grækernes forudsætninger for at kunne betale,” siger Rasmus Pilegaard

Trods den anspændte situation er de europæiske finansmarkeder ikke faldet helt ud af sengen som reaktion på den græske krise, understreger seniorstrategen.

”Markedsreaktionen på grækernes nej har været forholdsvis afdæmpet og de ventede markante kursfald på aktiemarkedet udeblevet. Det kan dels afspejle, at begge parter ønsker at fortsætte forhandlingerne og dels, at markedet anser konsekvenserne af et Grexit som værende begrænsede,” siger han.