Markedskommentar: Usikkert slutspil på kinesisk aktiedrama

Selvom de kinesiske myndigheder har medvirket til at bremse de massive kinesiske aktiefald, er det langt fra sikkert, at aktierne har nået bunden. Dermed er det stadig et uforudsigeligt aktiespil, der udspiller sig på de kinesiske børser. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Der er stadig grund til bekymring over udviklingen på det kinesiske aktiemarked. Myndigheders resolutte indgriben har dog helt klart reduceret risikoen for, at situationen kommer ud af kontrol,” siger Rasmus Pilegaard.

Tirsdag er de kinesiske aktier stadig nede med omkring 30 % i forhold til, da de nåede toppen i midten af juni, hvor aktieboblen var på sit højeste. Myndighederne i Kina har taget dramatiske midler i brug for at dæmme op om aktiefaldene. Man har bl.a. stoppet handlen af 1300 aktier og beordret alle større aktionærer med mere end 5 % af en given aktie til ikke at sælge de næste seks måneder. Det er dog stadig tvivlsomt, hvorvidt kineserne for alvor har fået vendt stemningen i markederne, vurderer Rasmus Pilegaard. 

 ”Det er svært at se, om aktierne har nået bunden for denne gang. De seneste fire dage er aktiekurserne steget, men der er stadig over 1000 aktier, som ikke kan handles, og det er usikkert, hvordan deres ejere vil reagere, når aktierne atter kommer på markedet. Nogle gange tager markederne sig en puster, inden de kører nedad igen. Det er der bestemt en reel risiko for her, men hvis det sker, tror jeg dog ikke, at tabene vil fortsætte med tilsvarene styrke,” siger han.

Der er mange, særligt private investorer, der har købt aktier sent i opturen og dermed har brændt fingrene efter de meget kraftige fald fra midten af juni. De toneangivende børser i Shanghai og Shenzhen betjener stort set kun indenlandske investorer. Set over året har der stadig været pænt med krudt i de kinesiske aktier, som indtil nu har været et af de bedst performende aktiemarkeder i verden. Desuden er de kinesiske myndigheder langt fra løbet tør for redskaber i værktøjskassen, påpeger seniorstrategen.

”Hvis aktierne igen begynder at falde kraftigt, er det sandsynligt, at der kommer yderligere tiltag fra de kinesiske myndigheder. Kina er et land med ganske betydelige økonomiske reserver og magtfulde myndigheder, som har vist, at de ikke er tilbageholdende med direkte indgriben på aktiemarkederne, hvis bratte fald truer økonomiens kurs. Men selvom myndighedernes politik lindrer smerten her og nu, kan den på længere sigt påvirke investorernes forhold til risikoen i markedet og dermed lægge fundamentet til nye og måske større bobler i markedet,” slutter Rasmus Pilegaard.