Markedskommentar: Svagt skuffende vækstforventninger i eurozonen

De første nøgletal for den europæiske vækst i juli signalerer fortsat moderat vækst i eurozonen, og det viser, at mange europæiske lande er i god økonomisk form trods den græske gældsodyssé. Det vurderer Rasmus Pilegaard, der er seniorstrateg i PFA Pension, efter at tallene for fremstillingssektorens forventninger til væksten i juli måned i Europa er offentliggjort.

”I eurozonen var PMI-tallene (Purchasing Managers Index) for juli lidt lavere end forventet, men fortsat i overensstemmelse med forventningerne om moderat økonomisk vækst. Vi ser en BNP-vækst i de store lande som Tyskland og Frankrig på mellem ¼ pct. og ½ pct. Det er i underkanten af, hvad man så før finanskrisen, men bestemt bedre, end vi har set de seneste år,” siger seniorstrategen.

Nøgletallene er blevet indsamlet henover de seneste to uger, hvor nyheden om en tredje græsk hjælpepakke begyndte at tage form. Seniorstrategen uddyber, at det således ser ud til, at virksomhederne i eurolandene har anset den græske krise som et relativt isoleret græsk problem.

Fint med damp på kedlerne

PMI anses generelt som en god indikator for aktiviteten i økonomien. Det er særligt værd at hæfte sig ved, at sydeuropæiske lande som Spanien og Italien fremviser en pæn vækst. Generelt er der en bredt baseret europæisk vækst, hvor alle lande bidrager til at holde dampen pænt oppe, forklarer Rasmus Pilegaard.

”Der er faldende arbejdsløshed i en række europæiske lande, og det er med til at øge forbrugertilliden og forbruget. Euroen er svækket over for dollaren, hvilket har gjort Europa mere konkurrencedygtig, og så er der væksteffekter fra lave renter, bl.a. foranlediget af Den Europæiske Centralbanks opkøb af obligationer. Endvidere viser de sidste tal for udlån i Europa både større efterspørgsel efter lån fra virksomhederne samt større villighed hos den finansielle sektor til at give lån til en lavere rente,” siger seniorstrategen.

Europa er dog stadig ikke noget vækstlokomotiv, understreger han. 

”Dagens tal for PMI var samlet en lille skuffelse, men ikke mere, end at de trods alt har fået en positiv modtagelse i markederne. Således er aktierne på de europæiske markeder fredag middag svagt stigende, ligesom renten falder en smule,” slutter Rasmus Pilegaard.