Markedskommentar: Europæiske aktier vinder på amerikansk rentedrama

De europæiske virksomheder har overrasket positivt i den igangværende regnskabssæson, og det skyldes ikke mindst, at konkurrenceevnen i Europa er styrket, fordi euroen er svækket. Det sker bl.a. på forventningen om, at Den amerikanske centralbank (Fed) senere i år vil hæve den styrende amerikanske rente.

Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Lige nu vokser indtjeningen i de europæiske virksomheder mere end i de amerikanske virksomheder, og det er bl.a. et resultat af den styrkede dollar på grund af udsigten til en kommende renteforhøjelse i USA. Alle forventer, at pengepolitikken i USA vil blive strammet langt hurtigere end i Europa, og det gør, at Europa ser mere interessant ud netop nu,” siger Henrik Henriksen.

Senere i dag holder Fed et møde, hvor verdens investorer vil være på udkig efter nyt om, hvornår den første renteforhøjelse rammer. Men uanset hvornår det bliver, forventer Henrik Henriksen, at renteforhøjelsen på den korte bane vil skabe uro især på det amerikanske aktiemarked. Samtidig vil de europæiske virksomheder fortsat nyde godt af den forbedrede konkurrenceevne på baggrund af de højere amerikanske renter.

”Uanset timingen tror jeg, at de positive effekter af en lav eurokurs i forhold til dollaren fortsætter i en rum tid, og det giver de europæiske virksomheder gode muligheder for at løfte deres indtjening,” siger han.

Derfor foretrækker chefstrategen lige nu de europæiske aktier frem for de amerikanske. For selv om mange amerikanske virksomheder på papiret klarer sig godt, er aktierne meget højt prissat netop nu i forhold til de europæiske virksomheder.

”Aktierne i USA er set over en bred kam blevet ret dyre, de har ikke performet særlig godt i år, og der kommer nogle negative effekter både på valutaen og renten. Det bliver du ikke ramt af i Europa, hvor du omvendt får en række positive effekter af udviklingen i USA,” siger Henrik Henriksen.