Markedskommentar: Græsk aktiemarked hungrer efter kapital

Dørene til de græske børser åbnede igen mandag morgen for første gang i mere end fire uger. Der er dog stadig så mange restriktioner på handlerne, at det bliver svært for alvor at få gang i det græske aktiemarked. Det vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Det er et reguleret marked, så grækerne kan ikke gå i banken for at hæve penge til at købe aktier. Private investorer er derfor nødt til at ty til de penge, de evt. har hjemme i madrassen, hvis de vil købe aktier. Årsagen er, at man er bange for, at et ureguleret marked vil trække for mange penge ud af bankerne. Reguleringerne gør, at det er svært for kapitalen at finde frem til det græske aktiemarked, og bl.a. på den baggrund tror jeg, at vi vil se et meget volatilt marked de kommende dage,” siger Henrik Henriksen. 

Mandag formiddag har der været fald på over 20 % på det græske aktiemarked, og aktuelt ligger aktierne nede med 17 %.

Henrik Henriksen understreger, at aktiehandlere og analytikere på de europæiske børser lige nu er mere orienteret mod situationen på det kinesiske aktiemarked og den kommende renteforhøjelse i USA, og at de græske børsers åbning derfor ikke ventes at blive afspejlet på de øvrige europæiske aktiemarkeder. Grækerne må dog forvente – som vi allerede har set det mandag formiddag - at der kommer nogen bølgegang på de indenlandske aktiemarkeder, forklarer Henrik Henriksen.

Nogle investorer vil fiske i markederne

”Det mest negative er, at der nok er nogle investorer, der har lyst til at frigøre kapital ved at sælge aktier, og ikke mindst den meget store usikkerhed, der er omkring græsk økonomi, bankerne og virksomhedernes situation. Det kan give fald på aktiemarkederne, som vi har set det i dag. Det positive er, at uagtet at den græske økonomi har store problemer, så er der i det mindste mere stabile forhold på vej. Nogle investorer vil måske bundfiske i aktiemarkederne, fordi de udleder, at det ikke kan blive værre for Grækenland, og at det derfor er det rigtige tidspunkt at købe aktier på,” siger chefstrategen.  

Han uddyber, at de pågældende investorer vil vurdere, at der om to-tre år givetvis er kommet mere ro på den græske økonomi – fx gennem en restrukturering af gælden. Disse investorer vil derfor være fristet til at købe spekulativt op i markedet, vurderer Henrik Henriksen.

”Nogle investorer vil gerne have deres penge ud af markedet, mens andre gerne vil investere, men måske ikke har pengene. Det ser ud som om, at der trods alt er en græsk løsning på vej, og det er det, jeg hæfter mig ved,” slutter Henrik Henriksen.